Solen er så rød, mor - en godnatsang man åbenbart bør kende :-)

Lav lækker cremet karamel med kondenseret mælk – men synes du også, at det smager af mælk?

Du har sikkert set det før. Den lidt mærkelige metode til at lave lækker karamel (dulce de leche) på, hvor man koger en lukket dåse kondenseret mælk i 2,5-3 timer i en gryde. Munira snakker ikke om andet for tiden og med Uffe, der kan spise kage hver aften, har jeg altså kogt 3 dåser på én gang! :-D. Synes du også at det smager af mælk og er ikke så glad for smagen? Jeg tror, at det er fordi…

karamel kondenseret mælk kondenseret mælk karamel

Ja, hvis du har lagt mærke til det, så står der, at man skal koge dåsen i 3 timer! Jeg synes, at 3 timer er meget, og jeg har faktisk erfaret, at karamellen bliver alt for tyk og får en smag af mælk, som overdøver smagen af karamel. Den tykke konsistens er selvfølgelig god til kager, f.eks. banoffee pie, som kræver en tyk konsistens, da det ellers flyder ud, men hvis det bare er som tilbehør til f.eks. brød eller andet, så behøver du kun koge dåsen i 1,5 time! Jeg har faktisk også prøvet at lave banoffee pie, med sådan én, og det gik helt fint 😉

Det er virkelig lækkert – en cremet karamel uden at røre rundt eller noget. Da vi havde Uffes kollegaer på besøg, havde jeg bagt banoffee pie (indlæg kommer :-)), og de havde altså ikke hørt om det her karamel, så jeg tænkte, at det var på sin plads, at lave et indlæg om det!

Du tager en dåse kondenseret mælk eller tre, og så har man en undskyldning for at bage. Herhjemme blev det til banoffee pie, cookies med karamelfyld og som pålæg på brød i løbet af 1,5 uge :-D.

karamel kondenseret mælk dulce de lechekaramel kondenseret mælk dulce de leche
Nå videre.. husk at lægge dåserne ned på siden i gryden, så de kan trille – på den måde undgår du, at det sprøjter overalt, når det koger ;-). Dåserne skal være dækket med vand hele tiden, og hold øje med at vandet koger stille og roligt.

karamel kondenseret mælk dulce de leche

Man kan jo få kondenseret mælk i de fleste supermarkeder, men hvis du vil have det billigere (15 kr. frem for de 20 kr), så kan du købe det hos en “etnisk” grønthandler 🙂

Har du andre gode forslag til, hvad man kan bruge karamellen til, så skriv det endelig i kommentarfeltet nedenfor – det vil jeg blive glad for! :-).

Mmmm! 🙂

Jeg er nomineret til Børn i Byens pris som “Bedste blog”. Klik herunder og stem på 2verdener inden 10. oktober 2015, hvis du synes, jeg skal vinde 🙂

2.6

Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen ?

19 kommentarer

 • Michelle

  Hej.

  Hvis man vil lave karamel til fyldte chokolader, hvor længe vil du så anbefale man koger dåsen? ☺️

  Mvh Michelle

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Michelle
   Hvis du netop “kun” koger dåsen i 1 ½ time, så er konsistensen meget passende til at komme karamellen i en sprøjtepose og fylde chokoladen med. Nøj, hvor lyder det lækkert med fyldt chokolade :-).
   Håber det bliver godt!
   Rigtig god dag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Monera K

  Hej
  Tak for indlægget, jeg vidste ikke at den kunne koge i mindre end 3 timer. Jeg synes den er meget blødere og det jeg godt lide. Jeg bruger den til fyld i cupcakes og bruger lidt af den til smørecreme til at pynte kagerne med. 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Monera
   Ja, det kan jeg nemlig også godt lide. Den kan nærmest blive lidt gummi-agtig, når den får for meget. Uhh, lyder lækkert med cupcake-fyld. Det må prøves! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina Sørensen

  Hejsa.
  Hvis man har en Sous Vide, så kan man hælde mælken i en vaccumpose, komme i sous vide 80 g i 8 timer. Undgår så de farlige stoffer . Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hejsa!
   Ahaa, tak for tip. Ja, det kræver så lige, at man har sådan én, men det er godt at vide! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorthe Kaagh

  Hej.
  Jeg har i dag lavet iskaffe af denne karamel, og det blev fantastisk lækkert, ensartet og cremet.
  Jeg kogte dåsen efter din anvisning, herefter lod jeg den afkøle i ca en time i koldt vand.
  Så tog jeg karamellen ud og tilsatte 2-4 ss kogende vand og blendede det med stavblenderen.
  Så lavede jeg samme mængde stærk instant kaffe, som jeg havde karamel creme, og blendede det sammen. Hældte det på en flaske og dette er nu min base til iskaffe.
  Til en kop bruger jeg:
  1/3 kaffekaramelbase
  2/3 kold mælk
  Masser af isterninger.
  Den kan varmt anbefales.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Det er da genialt! Det skal jeg helt sikkert prøve med den dåse, jeg har stående i min skuffe! TAK for tippet Dorthe 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Arianne

  Hej.
  Denne creme er fantastisk i flødeis, hvis man er til den slags. Det er super nemt og lækkert!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Det er længe siden, at jeg har fået flødeis, men kan absolut forestille mig det og får helt lyst, så det skal i hvert fald prøves! Tak for tippet! 🙂

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Micheline

  Jeg bruger mælken/karamellen til at lave koldt iskaffe, det smager fantastisk ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Mmm, det lyder vildt lækkert! Du mener vel den kogte karamel? Tænkte nemlig på om man også kunne bruge den ukogte mælk. Det må jeg prøve! Begge dele 🙂 Tak Micheline!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ulla

   Det forsøgte jeg også men det blev grynet og klumpet da jeg blandede det med den stærke kaffe 🙁
   Skal kaffen være varm, lun eller kold ?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Ulla
   Jeg har lige skrevet til Micheline for at høre, om hun lige kan hjælpe os 🙂 Jeg vil selv mene, at man skal blande karamellen med den varme kaffe 😀

   Fortsat god aften!
   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ulla

   Det var også det jeg gjorde, men så blev det grynet/klumpet !! Så er spændt på om kaffen skulle ha været kold eller ? Skulle karamellen ha været helt kold ??
   Tak for hjælpen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej igen Micheline

   Jeg ved ikke, om du får denne besked, men prøver lige (håber denne funktion virker!). Jeg har fået en kommentar fra Ulla, hvor hun spørger om du blander karamellen i kaffen, når den er varm, kold eller lun, da det klumper, når hun laver iskaffen. Håber du lige kan svare her, så må jeg henvise til dit svar 😉
   Fortsat rigtig god aften!
   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Esra

  Hey!

  Vil lige sige, at min søster har købt karameliseret mælk idag fra Fakta. Det er mærket Tørsleff, som nu sælger en version, hvor den kondenserede mælk ER kogt og blevet til karamel! 15 kr! Det er det samme som kondenseret mælk koster, så man slipper for at koge det selv. Det smagte helt fint.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kondenseret mælk til karamel – kogt i dåsen.
  Det lyder enkelt og spændende. Problemet er bare, at indersiden i dåsen er lakeret – denne lak “passer” til et koldt produkt! Når du varmer indholdet bliver der frigivet nogle meget usunde stoffer. bl. a. bisphenol A, der lettere går i kontakt med det opvarmede produkt.
  Man kan sikkert ikke smage det, men der kan være meget uheldige processer i vore kroppe.
  Derfor foreslå hellere – hæld indholdet ud i en tykbundet gryde – eller lav evt et dampbad til indholdet. Det kan så måske smages til med chokolade, lakrids mmm.
  De bedste jluehilsner og tak for opskrifter.
  Johannes

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Johannes!
   Tak for din vigtige kommentar. Jeg skrev faktisk om denne problematik, da jeg postede indlægget på 2 verdeners Facebook-side (like den gerne ;-)), og det er selvfølgelig ærgerligt, at det ikke fremgår her, men det gør det så nu – tak! ;-). Du har helt ret i forhold til det “usunde” i dåsen, og jeg tænker faktisk også over det hver gang, jeg koger dåsen – faktisk også derfor at jeg helst ikke vil koge den i 3-4 timer, som det står nogle steder! (1,5-2 timer er rigeligt for at få den tykke konsistens).
   Jeg ville faktisk selv undersøge det nærmere, da glas-metoden, som du skriver om skulle give klumper og blive grynet, men jeg må da selv lige prøve det før jeg overhovedet udtaler mig om det :-D. I forhold til at dåsen ikke er egnet til kogningen, tænkte jeg selv på, at den jo må være gået igennem en opvarmningsproces under produktionen for at blive steriliseret og kunne holde på holdbarheden, men klart som du siger, at den ikke er beregnet til opvarmning i længere tid. Det er i hvert fald noget man må have i tankerne ;-).
   Rigtig god jul (lidt forsinket) og tak fordi du kigger med.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Solen er så rød, mor - en godnatsang man åbenbart bør kende :-)