Tyrkisk linsesuppe (Mercimek Çorbası)
Jeg husker tydeligt første gang, jeg skulle lave tyrkisk linsesuppe. Jeg var selvfølgelig flyttet hjemmefra og begyndte at savne mors mad. Der var lidt for langt fra København til Århus til, at jeg bare kunne tage forbi min mor, men hvor husker jeg flytningen som en stor udfordring (der ligger mange ting i det – maden blot én af dem :-)).
Pludselig følte jeg mig på bar bund, fordi jeg aldrig havde prøvet at lave nogen af de tyrkiske retter helt alene – at jeg flyttede sammen med min veninde, som også har tyrkiske rødder, gav mig nok også lidt præstationsangst ift. madlavningen, for selvfølgelig måtte jeg være god til at lave tyrkisk mad.
Min mor er så sjov, for på den ene side, ville hun jo gerne have en masse hjælp til det huslige, men på den anden side, var der jo én bestemt måde at gøre tingene på, så hvis maden skulle smage godt, så var det begrænset, hvor meget man kunne tage over. Som barn er det jo bare sjovt, at få lov til at røre rundt i gryden, men jeg husker tydeligt, hvor forbudt det var, fordi tricket var, at retten skulle simre i sin egen væske, og man måtte derfor under ingen omstændigheder løfte låget og lade dampen komme ud. Lidt nemmere var det at få lov til “mellemtrinnene” i f.eks. brødbagning, hvor vi fik lov til at ælte løs på 10 kg dej i en kæmpe balje, men som sagt ville jeg være på bar bund, hvis jeg selv skulle bage brødet fra start til slut. Jeg har heldigvis fået lært mange gode tricks, og det ligger nok også i mig på en eller anden måde, fordi jeg har set min mor gøre det. Tilbage til linsesuppen – nok den mest udbredte suppe i tyrkiske hjem og selvom den er så simpel i opskriften, er smagen meget forskellig, når folk laver den. Egentlig laver jeg ikke efter mål, men har prøvet efter bedste evne, at transformere øjemål til rigtige mål:
2-3 spsk olie
1 løg
1 mellemstor kartoffel
1 gulerod
2 dl røde eller gule linser eller blandet
Ca. 1 L kogt vand
(hønsebouillon)
Salt
Peber
Hak løg, kartoffel og gulerod meget groft og svits det i olien. Tilsæt linserne og krydderierne og hæld det kogende vand over. Hvis du har hønsebouillon giver det ekstra smag, så tilsæt det også. Lad det koge i ca. en halv time eller til det hele er gennemkogt. Blend suppen med en håndmixer.
Nogen kan lide det tyndtflydende, andre tyktflydende, så alt efter hvad du er til, kan du bare tilsætte mere vand henholdsvis linser. Nogle tilsætter også tomatpure, når grøntsagerne skal svitses, og det gør jeg også nogle gange, når jeg savner lidt syrlighed i suppen.
Håber det er en præsentabel version af tyrkisk linsesuppe 🙂
Jeg er nomineret til Børn i Byens pris som “Bedste blog”. Klik herunder og stem på 2verdener inden 10. oktober 2015, hvis du synes, jeg skal vinde 🙂
Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen ?
Til hvormange personer er opskriften beregnet til?