Randers Regnskov - for første gang

Lahmacun – Tyrkisk “pizza”

Jeg ved, at der er lidt stille herinde, men jeg har simpelthen ikke haft tid, og det har irriteret mig meget, for der er SÅ meget jeg gerne vil dele med jer. Jeg kan mærke, at det tyrkiske i mig bobler lidt for tiden, og der er en masse opskrifter, der står i kø for at komme på bloggen. Som sagt er der et andet projekt, som tager meget af tiden, og fra næste måned håber jeg at komme sådan rigtigt tilbage :-). Der er flere, der har spurgt til de “kødpandekager”, der er på de små billeder på forsiden.

Det var faktisk dengang, jeg var højgravid, og min mor var på besøg fra Århus for at være lidt hos mig inden hun tog til Tyrkiet, at vi lavede dem sammen. Vi fyldte fryseren med dem, så der var noget til efter fødslen – ja, tro på den – de blev selvfølgelig allesammen spist inden jeg fødte.

Her kommer opskriften, og jeg kommer nok til at ændre den lidt hver gang jeg laver den, for man kan altid variere ift. hvad man lige har derhjemme af friske krydderurter:

Dej:
2 dl lunkent vand
2 spsk olie
1 tsk salt
¼ pak gær
ca. 350 g mel

Kødfyld:
350 g hakket oksekød (gerne med højt fedtindhold, hvis det skal være ægte tyrkisk :-))
1 stort løg
2-3 fed hvidløg
2 bundt persille
1 forårsløg
½ dåse hakkede tomater
½ peberfrugt eller snackpeber
1 stk tyrkisk grøn peber (helst de mørkegrønne, som er stærkere end de lysegrønne)
1 spsk tomatpure eller tyrkisk salça (bland både tatli biber salçasi (sød) og aci biber salçasi (stærk))
1 tsk salt
1 tsk sort peber
1 tsk spidskommen
1 tsk chiliflager
1 tsk paprika

Olien blandes i vandet og gæren røres heri med salt. Melet røres i, og der tilsættes mere indtil dejen er elastisk og blød. Dejen skal hæve i ca. 30-40 min.

I mellemtiden kan kødfyldet gøres klar. Løg, hvidløg, forårsløg, persille og peberfrugt hakkes fint eller køres igennem blenderen sammen med hakkede tomater. Krydderierne tilsættes, og det hele blandes sammen med kødet.

Når dejen er hævet, formes små kugler (lidt større en bordtennisbolde), ca. 10 stk. Drys mel på bordet og rul dejen ud, som vist på billedet nedenfor. Det er meget nemmere – når man har lært teknikken – at rulle ud dem med en tyrkisk kagerulle, da man kan få dem til at blive pæne i formen meget hurtigt. Jeg vil nu anbefale dig at bruge en dansk kagerulle ;-). De skal blive ret tynde, og størrelsen kan du lave, så den lige passer til stegepandens størrelse.

lahmacun tyrkisk pizza

Kødfyldet fordeles på “pandekagerne” og lægges på panden, så kun dej-siden steges. Den nemmeste måde at flytte den over på panden er at lægge håndfladen på kødet (nemmest, hvis der er engangshandsker på) og vende den på “hovedet” i luften og lægge den hurtigt over på panden. Jeg bruger selv de sorte plastik-paletknive fra IKEA, som jeg holder med venstre hånd, hvor jeg så med højre hånd “kaster” dejen over på paletten, så kødsiden rører den og lægger hurtigt dejsiden ned på panden. Det skal bare gå hurtigt, så dejen ikke deformeres helt pga. kødet.

lahmacun tyrkisk pizzaSteg lahmacun på høj temperatur og i få minutter, indtil bunden får en gylden farve. Den første lahmacun tager altid lidt længere tid. Kødlaget bliver også stegt lidt, men ikke gennemstegt.

lahmacun tyrkisk pizzaDe halvstegte lahmacun kan bare lægges ved siden af hinanden og lidt ovenpå hinanden uden at stable dem helt på hinanden, som på billedet nedenfor.

lahmacun tyrkisk pizza

Læg de halvstegte lahmacun på en bageplade med bagepapir og bag dem færdig i ovnen (der kan være fire-fem stykker ad gangen). Grill dem på øverste rille på ½ minut, eller indtil kanten får farve. Det går rigtigt stærkt, så hold godt øje! 😉
Læg de færdigbagte lahmacun oven på hinanden (dem på billedet ovenfor er ikke færdigstegte) og servér dem med salat. Man plejer at rulle dem i salat, og jeg er ked af, at jeg ikke tog billede af det, men vi var så sultne, at de skulle spises med det samme :-D.

lahmacun tyrkisk pizza

Jeg er nomineret til Børn i Byens pris som “Bedste blog”. Klik herunder og stem på 2verdener inden 10. oktober 2015, hvis du synes, jeg skal vinde 🙂

2.6

Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen ?

20 kommentarer

 • Sarah Theibel

  Kære Esra,
  Denne her opskrift fungerer hver gang – den er min absolutte go to! TAK… Den er allerede i familiekogebogen, som går i arv gennem generationer! Kh Sarah

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Kære Sarah
   Hvor er jeg glad for at høre og hvor bliver jeg glad! Tuusind tak for at skrive det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Edina

  De smagte helt fantastisk – tak for en god opskrift 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise Lykke

  Hej Esra,

  i min folkeskole tid havde jeg en bedste veninde, Aygul fra Tyrkiet, hendes mor lavede fantastiisk mad, specielt husker jeg nogle pizzaer, som var himmelske, men hun kunne desværre ikke give mig en opskrift, da der ikke var noget, så har aldrig selv forsøgt at lave dem, men nu nu falder jeg over din blog med denne opskrift, og det ligner så meget, har lyst til at gå i gang med det samme :0) men har lige et spørgsmål, kødet er ikke forstegt før det kommer på dejen ? i så fald kan man steget kødet og kryderurterne først og så komme det på dejen på paden derefter?

  mvh- Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Louise
   Det minder meget om min mor :-). Desværre bliver det en helt anden slags ret, hvis du steger kødet, inden du kommer det på dejen. Det er meningen med lahmacun, at man skal smøre kødblandingen på og stege den samtidig med brødet. Kødet vil simpelthen ikke sidde fast på dejen på samme måde, hvis du steger det.
   Sig til hvis du prøver det af!

   Søde hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej, dejlig side, dejlig mad, hvad er en Silex pande?
  God dag 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Anne

   Ja, det var et godt spørgsmål. Jeg havde ikke lige tænkt over, at man ikke bare kan “oversætte” det så nemt. På tyrkisk hedder pande “tava”, så hvis du googler “silex tava”, så kommer der en masse billeder frem. Den steger både foroven og forneden og kan bruges til alt muligt. Den kan købes i nogle af de “etniske” butikker. Tænker at Vestegnens Bazar og måske Ottoman i Rødovre har den. Der er også en butik på Istedgade, som helt sikkert må have den.

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fatma

  Kære Esra,
  kan man “nøjes” med at bage lahmacun i ovnen kun? Eller skal de absolut have en tur på panden først?
  Jeg glæder mig meget til at afprøve opskriften:-)
  Vh Fatma.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Fatma

   Jeg har ikke selv prøvet det, men ved at min storesøster gør det. Hun bruger en “pizza-sten”, som hun lægger i ovnen på en plade (nederste rille i ovnen). Hun ruller så dejen større ud, så den passer til størrelsen på pizza-stenen, og derfor bliver det næsten dobbelt så stort. Min veninde fortalte, at hun også kun laver dem i ovnen på en almindelig plade, men den skal så placeres helt i bunden af ovnen. Jeg kan dog ikke garantere, at det bliver lige så godt som min metode :-). Det kunne jo være spændende at prøve og sig endelig til, hvis du får erfaring med det 😉

   Hilsen
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ishe

  Hej Esra
  tak for den gode opskrift på både suppen og lamuchun. Jeg har bare et spm. min dej bliver ikke blød og hellere ikke så tynd, den bliver mere pap…kan du fortælle mig hvad jeg gør forkert 🙂

  kh Ishe

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Ishe
   Det var så lidt! Jeg har faktisk selv lige lavet lahmacun, og det var meget vellykket. Bruger du en køkkenmaskine til æltningen af dejen? Det gør jeg nemlig, og jeg lader den bare ælte løs indtil dejen “slipper”. Melmængden passer meget fint, synes jeg. Når du siger, at dejen ikke er blød, er det så fordi, den er meget hård? Fik du 10 stykker ud af dejen? Kunne du ikke bare rulle dejen mere ud, for at gøre den tyndere? Håber det bliver en succes næste gang, du laver dem! 🙂
   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Salma

  Rigtig lækker opskrift! Fulgte din opskrift på kød (men tilføjede mere kød og brugte både tomatpure og peberfrugtpure. Og så brugte jeg nogle fladbrød til lahmacun som jeg har købt hos min tyrkiske grønhandler (så sparer man tid og det smager udmærket!). Når jeg har tid vil jeg prøve at følge din opskrift med dejen også. Tak for inspiration Esra!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Tak Salma!
   Ej, hvor er du smart med de fladbrød 😀 Det skal helt klart prøves! Tak for deling. Peberfrugtpure? Lyder spændende – er det arabisk og kan man købe det?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor mange personer er denne opskrift til?

  Og hvor varm skal ovnen være? 🙂

  – Caja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Caja!
   Når man ruller dem i salat bliver de ret mættende, så vil sige at pr. person kan spise 2-3 stykker. Der kommer 10 stykker ud af dem, så vil sige til 3-4 personer ;-). Jeg plejer at bruge grill-funktionen i ovnen og temperaturen kan du sætte til 250 grader. Håber at de bliver gode! Vil meget gerne høre, hvis du laver dem 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • ayse

  Jeg laver dwm på det såkaldte “silex” pande aå behøver man ikke at bage dem i ovnen. Går meget hurtigere synes jeg .

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Ja, sådan én ha rjeg faktisk også hørt om, men bliver kanterne sprøde så?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Derya

  Har fået lyst!!!
  Ser godt ud. Lige som det skal være.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Randers Regnskov - for første gang