Lahmacun – Tyrkisk “pizza”

Jeg ved, at der er lidt stille herinde, men jeg har simpelthen ikke haft tid, og det har irriteret mig meget, for der er SÅ meget jeg gerne vil dele med jer. Jeg kan mærke, at det tyrkiske i mig bobler lidt for tiden, og der er en masse opskrifter, der står i kø for at komme på bloggen. Som sagt er der et andet projekt, som tager meget af tiden, og fra næste måned håber jeg at komme sådan rigtigt tilbage :-). Der er flere, der har spurgt til de “kødpandekager”, der er på de små billeder på forsiden.
Det var faktisk dengang, jeg var højgravid, og min mor var på besøg fra Århus for at være lidt hos mig inden hun tog til Tyrkiet, at vi lavede dem sammen. Vi fyldte fryseren med dem, så der var noget til efter fødslen – ja, tro på den – de blev selvfølgelig allesammen spist inden jeg fødte.
Her kommer opskriften, og jeg kommer nok til at ændre den lidt hver gang jeg laver den, for man kan altid variere ift. hvad man lige har derhjemme af friske krydderurter:
Dej:
2 dl lunkent vand
2 spsk olie
1 tsk salt
¼ pak gær
ca. 350 g mel
Kødfyld:
350 g hakket oksekød (gerne med højt fedtindhold, hvis det skal være ægte tyrkisk :-))
1 stort løg
2-3 fed hvidløg
2 bundt persille
1 forårsløg
½ dåse hakkede tomater
½ peberfrugt eller snackpeber
1 stk tyrkisk grøn peber (helst de mørkegrønne, som er stærkere end de lysegrønne)
1 spsk tomatpure eller tyrkisk salça (bland både tatli biber salçasi (sød) og aci biber salçasi (stærk))
1 tsk salt
1 tsk sort peber
1 tsk spidskommen
1 tsk chiliflager
1 tsk paprika
Olien blandes i vandet og gæren røres heri med salt. Melet røres i, og der tilsættes mere indtil dejen er elastisk og blød. Dejen skal hæve i ca. 30-40 min.
I mellemtiden kan kødfyldet gøres klar. Løg, hvidløg, forårsløg, persille og peberfrugt hakkes fint eller køres igennem blenderen sammen med hakkede tomater. Krydderierne tilsættes, og det hele blandes sammen med kødet.
Når dejen er hævet, formes små kugler (lidt større en bordtennisbolde), ca. 10 stk. Drys mel på bordet og rul dejen ud, som vist på billedet nedenfor. Det er meget nemmere – når man har lært teknikken – at rulle ud dem med en tyrkisk kagerulle, da man kan få dem til at blive pæne i formen meget hurtigt. Jeg vil nu anbefale dig at bruge en dansk kagerulle ;-). De skal blive ret tynde, og størrelsen kan du lave, så den lige passer til stegepandens størrelse.
Kødfyldet fordeles på “pandekagerne” og lægges på panden, så kun dej-siden steges. Den nemmeste måde at flytte den over på panden er at lægge håndfladen på kødet (nemmest, hvis der er engangshandsker på) og vende den på “hovedet” i luften og lægge den hurtigt over på panden. Jeg bruger selv de sorte plastik-paletknive fra IKEA, som jeg holder med venstre hånd, hvor jeg så med højre hånd “kaster” dejen over på paletten, så kødsiden rører den og lægger hurtigt dejsiden ned på panden. Det skal bare gå hurtigt, så dejen ikke deformeres helt pga. kødet.
Steg lahmacun på høj temperatur og i få minutter, indtil bunden får en gylden farve. Den første lahmacun tager altid lidt længere tid. Kødlaget bliver også stegt lidt, men ikke gennemstegt.
De halvstegte lahmacun kan bare lægges ved siden af hinanden og lidt ovenpå hinanden uden at stable dem helt på hinanden, som på billedet nedenfor.
Læg de halvstegte lahmacun på en bageplade med bagepapir og bag dem færdig i ovnen (der kan være fire-fem stykker ad gangen). Grill dem på øverste rille på ½ minut, eller indtil kanten får farve. Det går rigtigt stærkt, så hold godt øje! 😉
Læg de færdigbagte lahmacun oven på hinanden (dem på billedet ovenfor er ikke færdigstegte) og servér dem med salat. Man plejer at rulle dem i salat, og jeg er ked af, at jeg ikke tog billede af det, men vi var så sultne, at de skulle spises med det samme :-D.
Jeg er nomineret til Børn i Byens pris som “Bedste blog”. Klik herunder og stem på 2verdener inden 10. oktober 2015, hvis du synes, jeg skal vinde 🙂
Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen ?
Kære Esra,
Denne her opskrift fungerer hver gang – den er min absolutte go to! TAK… Den er allerede i familiekogebogen, som går i arv gennem generationer! Kh Sarah