Vi bager for Palæstinas børn - hvor kom ideen fra?

Hjemmelavet yoghurt

Da jeg fik de 10 liter mælk fra bondegården, som jeg har skrevet om her, var det meget naturligt at lave yoghurt. Hjemmelavet yoghurt? Naturligt? 🙂 Dengang jeg skulle igang med at lave det første gang søgte jeg meget på nettet, men fandt næsten intet på danske sider, og på dem jeg fandt skulle man bruge specielt udstyr eller færdigkøbt starter. Det var nu slet ikke sådan noget min mor brugte, kunne jeg huske fra min barndom. Selvom det er ret nemt at lave yoghurt, er der mange gode fif, og dem kunne jeg kun læse om på tyrkiske sider. Jeg lå nærmest om natten og kunne ikke falde i søvn, for det var så spændende at eksperimentere med det hver gang og se, hvordan resultatet blev.

Hver gang er der en stor spænding, når man løfter låget for at se, om det er blevet til yoghurt – er den nu blevet fast i konsistensen, som man vil have den, eller ramte man helt forkert ift. temperaturen, så det slet ikke er blevet til noget.

Hjemmelavet yoghurt vækker rigtig mange minder hos mig, bl.a. at jeg som barn glædede mig til weekenden, hvor indkøbsturen gik til Aldi, og vi alle søskende stod klar til at bære alle varerne op ad trapperne op til 4. sal! ? bare vi kunne få lov til at komme med på det store indkøb og vælge en lille ting, og selvfølgelig skulle det være isvaflen til 4 kr.
Jeg glemmer ikke, hvor tit jeg har kæmpet med Aldi-mælkekassen med flere liter mælk i, for at overbevise min far om, at jeg var stærk nok til at bære den – måske for at vise ham, at jeg mente det seriøst det med at jeg gerne ville gå til karate. Desværre lå karateklubberne i byen, og med busbillet og det hele ville det blive en for stor udgift, så min demonstration over for min far hjalp ikke rigtigt.
Apropos Aldi – jeg synes det er lidt sjovt, hvor meget man ændrer sig med tiden. Idag kunne jeg aldrig finde på at drikke Aldis mælk, som er langtidsholdbar, og der er så mange ting, som jeg aldrig tænkte over dengang, fordi sådan var det bare. Det er klart, at når man er en familie på otte, er der ikke rigtig plads til økologisk mælk eller nye danske kartofler i en pose på 1 kg, som koster det samme som 5 kg eller 10 kg udenlandske kartofler. Det handlede altid om at få det, der var billigst, og grøntafdelingen i Føtex var f.eks. aldrig afdelingen, man gik igennem. Okay, jeg kan godt mærke, at det her handler om meget andet end yoghurt, så tror lige jeg vender tilbage til yoghurten ;-):

Mælken skulle min mor selvfølgelig bruge til at lave yoghurt med. Jeg kan lige se den store gryde for mig og min mors kamp om at få hældt de flere liter mælk i gryden. Desværre så jeg bare den hjemmelavede yoghurt som det billige alternativ til det ?lækre? yoghurt fra supermarkedet, og jeg tænkte nok, at grunden til min mor selv lavede det, var for at spare. Idag synes jeg jo, at det er så spændende at lave det selv, og det handler jo meget om, at det hele skal være så meget hjemmelavet som muligt og fri for alle mulige konserveringsmidler. Lidt ærgerligt, at jeg ikke værdsatte det nok dengang.

Det, der kan være lidt irriterende, når man skal lave yoghurt for første gang, er, at man skal bruge yoghurt, og det kan være lidt surt, hvis man skal ud at købe yoghurt for at lave yoghurt! En god ide er at spørge naboen ;-). Omvendt har man så altid yoghurt i køleskabet, da man får en vane med at lave yoghurt, når man er ved at løbe tør for det, man selv har lavet.

Så simpelt er det at lave yoghurt:

Opskrift på yoghurt:
1 L mælk (sødmælk)
1 spsk. yoghurt (starter)

Hæld mælken i en gryde og varm den op, indtil det begynder at koge. Fjern gryden fra komfuret og lad det køle af, til det er 44 grader. Jeg bruger ikke termometer, men lillefingermetoden :-). Det hedder, at man skal kunne stikke lillefingeren i mælken uden at brænde sig. Du skal kunne holde ud, at have fingeren i det, men omvendt må det heller ikke være så afkølet, at du ikke føler, at du er nødt til at få den op igen. Lidt skal den “brænde”. Lige så snart , den er tempereret, hælder du “starter”-yoghurten i og rører den forsigtigt ud i mælken og lægger låg over. Gryden pakkes godt ind i et tæppe og sættes til gæring i mindst 6 timer, hvorefter den stilles i køleskab i mindst 6 timer.

Det hele handler om at holde temperaturen omkring de 44 grader i længst mulig tid, og derfor er det selvfølgelig vigtigt, at låget til gryden eller anden beholder, man vil have yoghurten i, er meget tæt. Jeg plejer at lave yoghurt om aftenen, inden jeg skal sove (husk, at det også tager noget tid at koge mælken op og få det afkølet), så det bare kan ligge og hygge sig i løbet af natten.

hjemmelavet yoghurt bedste

Gode fif: 
– Vil du have en sur yoghurt, skal den helst gære hele natten over. Jo varmere mælken er, inden du blander starteren i, jo mere sur bliver yoghurten. Hvis mælken er for varm, kan du risikere, at yoghurten “løber i vand” og der vil dannes for meget valle, som vil gøre yoghurten tynd. Du kan også risikere, at der slet ikke dannes yoghurt, da man dræber gærcellerne.
– Hvis du vil have en sød yoghurt, skal du undgå at blande starteren i, når mælken er for varm. Du skal heller ikke lade yoghurten stå og gære i mere end 5 timer, hvorefter du så stiller den i køleskabet.
– Jo længere tid yoghurten står i køleskabet (helst en dag), jo mere fast bliver den.
– Jeg plejer at stille gryden lidt skrå i køleskabet efter at jeg har taget hul på den. På den måde samles al vallen på den ene side, og jo mere jeg fjerner, jo mere kommer der. Jeg samler al vallen i en boks og bruger det i stedet for vand, når jeg skal bage. Du kan også opbevare det i fryseren! Der er en masse gode vitaminer og næringsstoffer i vallen, så smid det endelig ikke ud. Du kan også bare drikke det.

Når jeg får lidt mere tid, vil jeg gerne skrive mere om yoghurt, for man kan blive ved i det uendelige om, hvor sundt det er.

Du kan også dræne din yoghurt, hvis du vil have den helt tyk. Tag en si og læg en stofble over, hæld yogurten i og lad vallen sive fra i køleskabet i nogle timer.

Jeg er nomineret til Børn i Byens pris som “Bedste blog”. Klik herunder og stem på 2verdener inden 10. oktober 2015, hvis du synes, jeg skal vinde 🙂

2.6

Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen ?

24 kommentarer

 • Hvor går man yoghurt starter fra. Bor i udlandet

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Ingen starter, bare helt almindelig yoghurt, du skal bruge 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Esra
  din opskrift er den mest detaillerede jeg har set – de fleste er meget kortfattet, tak for det. Jeg er klar til selv at prøve. Jeg har en styroporekasse med lyspære til opvarming og fik en temperaturkontroller fra Ebay, så jeg kan holde de 44 grader. Nu venter jeg bare til den yoghurt jeg købte er næsten brugt op, og så går jeg i gang. Folk spørger mig, hvorfor? Det er jo ikke for at spare penge, men det bliver sjovt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Det er mega sjovt! Og med dit udstyr kan det umuligt gå galt :-D. Fik forleden hjemmelavet yoghurt af min mor, åh man værdsætter det bare på en helt anden måde 🙂
   Vil rigtig gerne høre om, hvordan det går, så hold mig lige opdateret 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte G

  Hej Esra
  Dejlig blog du har! Jeg fandt din blog da jeg skulle finde en opskrift på tyrkiske pizzaer. Min veninde får en kæmpe stak af hendes mor en gang imellem. Jeg spiser dem lystigt og skal have taget mig sammen til at lave dem! I hvert til fald i det nye år 😉
  Kender du kefir?
  Det laver jeg selv med nogle svampe og økomælk. Og jeg har lige sendt bud efter noget frysetørret bulgarske yoghurt bakterie. Og så dukkede din blog op igen.
  Din fremgangs måde går det let at yoghurt!
  Tak for opskriften.

  Vinterhilsner
  Charlotte G

  P.S. jeg bor på den fattige side 😉 Jeg synes nu ikke at der er så mange fattige. Måske mere lavtuddannet og arbejdere

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Charlotte
   Tusind tak! Hvor hyggeligt :-). Jeg kender kefir, men ved ikke så meget om det. Min søster er vild med det :-D. Jeg har aldrig prøvet det med bakterier, desværre.
   Det er lidt sjovt at høre, hvordan folk kommer herind, så tak fordi du skriver det. Jeg går ud fra, at det er i Tyrkiet du bor? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Hej der!
  Fantastisk blog! Jeg bor langt fra Danmark og savner selvfølelig yougurt, så det prøver jeg at lave. Jeg har pasteuriseret mælk og Lactobacillus acidophilus-kapsler. Jeg prøvede at opvarme mælken til kogepunktet, og den kølede desværre nok for meget ned, inden jeg fik tilsat de 3 kapsler, jeg havde besluttet mig for. Lagde låg på og lod den stå natten over, så den har stået mellem 25-32 grader og blev til en let grynet masse ovenpå en masse valle. Jeg har skummet det af – det blve ikke til ret meget – og pisket det sammen og sat det på køl. Og vallen må jeg bruge til noget andet, men hvad gik lige galt her?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Charlotte

   SÅ fik jeg lige reddet din kommentar – den var forsvundet, fordi jeg er ved at flytte min blog over på en anden platform (Bloggers Delight). Tak for de fine ord om min blog!
   Det lyder spændende med de baktusser, og ja, det kan man jo også. Det er helt sikkert, som du selv siger det, fordi at mælken blev for kold. Det er nemlig sværere at redde den, når den er blevet for “kold” end hvis den var for varm. Men altså, det er svært at sige helt præcis :-(.
   Er du sikker på, at gryden eller hvad du brugte var helt tæt? Eller pakket godt ind?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hjemmelavet yoghurt er bare så skønt, og har en helt anden sødme og konsistens end supermarkedets.
  Og altså til det bedre.
  Hjemmelavet yoghurt med hjemmelavet müsli. Fatter ikke at folk gider købe det i butikken.
  Super side du har her. Jeg har selv siden http://grovkoekkenet.dk hvor jeg selv sætter fokus på hvordan man laver tingene fra bunden. Alt det vi i dag køber i supermarkedet kan altså laves bedre selv, hvis bare vi gør det. Og ofte er det faktisk rigtig nemt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Ja, jeg må komme igang igen 🙂 Tak Rasmus! Tak for tippet, og dejlig side du også har. Fedt med ting fra bunden, det må jeg lige kigge nærmere på! Ja, det er tit nemmere end hvad man tror, men mentalt fylder det bare mere. Og yoghurt – det er bare lækkert 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vicki

  Det lykkedes første gang ! 🙂
  Kan man lave frugt yoghurt også? Og hvordan med holdbarheden?
  Vh Vicki

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Vicki

   Fedt! Det er så spændende hver gang :-). Jeg ved ikke om man kan lave det det med frugter, men har altid villet prøve det. Jeg tror, at det er bedst at blande det i efterfølgende, men så bliver yoghurten mere tynd. Jeg har derimod prøvet med lakridsyoghurt, hvor jeg blandede lakridspulver i “starteren”, og det smagte fantastisk og blev tyk – ja, hvis man selvfølgelig er til lakrids :-). Se mit indlæg her: https://2verdener.dk/hjemmelavet-lakridsyoghurt/.

   I forhold til holdbarheden, så holder yoghurten sig uden problemer i en uge – den bliver mere og mere sur, og nogen kan bedre lide dét. Du kan se på overfladen, om der kommer hvide belægninger eller det begynder at smage af gær. Det kommer også lidt an på, hvor meget yoghurt, du har lavet. Hvis der er lidt i en store beholder, så holder det også kortere tid – især hvis du åbner låget ofte.

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vicki

   Hej Esra

   Jeg testede lidt med jordbær, altså efter yoghurten var kølet ned osv. Jeg kogte friske jordbær med lidt vaniljesukker og lidt alm sukker (havde fået fat i lidt sure bær). Derefter blendede jeg det og kom det i det ene glas yoghurt. Min søn sagde, at det smagte godt (han havde ellers spist den naturel, men ville gerne have frugt i).
   Næste gang prøver jeg at lave den med honning i stedet for alm sukker 🙂

   Vh Vicki

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Vicki!

   Hold da op – sejt at du bare kaster dig ud i det :-). Mmm lyder virkelig lækkert med friske jordbær! Apropos sukker – så er der mange, der tilsætter 1 tsk sukker i starteren (til 1 L mælk), fordi det giver bedre smag. Jeg har ikke prøvet det, men det kunne jo også gøre yoghurten lidt sød. Glæder mig til at høre om dine eksperimenter! Jeg bliver helt fristet 🙂

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sibel

  Hej Esra. Jeg kunne nikke genkendende til din historie og fik også lyst til selv at lave min egen yoghurt. Det mislykkedes desværre. Da jeg kiggede til gryden dagen efter var det stadig mælk;( jeg tror det var en kombination af mange ting.
  Jeg brugte letmælk, da jeg ingen sødmælk havde. Men jeg synes, at du skrev det ikke gjorde en forskel. Jeg var også meget usikker på, hvor meget mælken skulle koge. Så snart jeg kunne fornemme at den var lige ved at koge, den boblede ikke(det ved jeg heller ikke om mælk gør;)) tog jeg den af varmen. Jeg burde måske have ladet den koge lidt mere?? En anden ting er at jeg brugte en ske yoghurt naturel, købt i netto. Den er jo ret flydende, måske burde jeg have brugt græsk yoghurt??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Sibel
   Det er bare så skuffende, når det mislykkes :-(. Første gang jeg lavede det, blev det heller ikke til yoghurt, men jeg vidste med det samme, hvor det var gået galt. Jeg prøvede med 0,5 L mælk og det betyder faktisk, at temperaturen falder hurtigere, da der ikke er meget at “holde på”. Det gjorde det ikke bedre, at jeg brugte en relativ stor gryde, hvor det gærede, og det er klart, at mælken slet ikke fik varme nok, da det ikke var pakket godt nok ind.

   – Jeg vil sige, at når det er første gang, man prøver at lave yoghurt, så skal man nok ikke starte med letmælk, da det er nemmere at ramme rigtigt med sødmælk på grund af højere fedtindhold. Man burde i hvert fald kunne lave yoghurt med letmælk – den bliver bare ikke ligeså fast som med sødmælk.
   – Med hesyn til kogning af mælk: Mælken behøver faktisk slet ikke at koge – det skal blot op på omkring 85 grader, og det lyder det til, at dér har du været omkring :-). Jeg plejer kun at lade mælken koge i noget tid, hvis det er mælk fra bondegården, og så for at lade så meget af væsken fordampe, så mælken bliver mere fed – det giver en tykkere konsistens af yoghurten.
   – At du har brugt tyndflydende yoghurt er heller ikke årsagen, da du sagtens kan lave yoghurt med det.

   Det sværeste ved det at lave yoghurt, er nok mest at ramme rigtigt med hensyn til temperaturen, når man blander “starteren” i. Hvis man som første gang prøver med en lille mængde mælk, fordi man er usikker på, om man nu kan få det til at lykkes (og man ikke vil spilde en masse mælk på det) OG man blander “starteren” i mælken lidt for sent, så kan det hurtigt gå galt, da mælken bliver hurtigere kold, end hvis man havde meget mælk. Det er derfor vigtigt, at have gjort “starteren” klar og være hurtig til at dække gryden til med låg og tæppe 😉

   – Hvis man finder ud af at, det ikke er blevet til yoghurt (også efter at det har stået i køleskabet), er et godt trick, at stille gryden i en forvarmet ovn på 75 grader i en time. På den måde kan du “redde” yoghurten :-). Du kan også – hvis du hellere vil have ost i stedet (ricotta-agtigt)- lige varme den mislykkede yoghurt op, lige så det simrer. Så hælder du lidt eddike eller citronsaft i gryden, mens du rører rundt. Det begynder at skille og du bliver ved med at tilsætte eddike indtil, der samles større klumper, og væsken bliver gennemsigtig. Siv klumperne (osten) fra og bland lidt salt i det og spis det ;-).

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ari

   Det er helt fantastiske tips! Tusinde tak!
   Også med at man kan lave den mislykkede yoghurt til ricotta – det er godt til mange ting og dyrt at købe.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Selv tak kære Ari!
   Det er nemlig så smart ;-). Jeg må også igang med yoghurten igen. Dejlig at få kommentar på et ældre indlæg, så man kommer i tanke om dem 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Özge

  Det ser i oevrigt helt fantastisk laekkert ud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Özge

  Men Esra,

  er du sikker paa det kun var af noedvendighed din mor koebte Aldi maelk?
  Efter jeg kom til Istanbul (og i oevrigt, hver gang jeg tager til Mersin, for at besoege min familie) laenges jeg efter smagen af “tyrkisk” maelk, som smager fuldstaendig magen til Aldi-maelken. Og det er altsaa ikke fordi jeg gaar efter et bestemt maeke, men saadan smager standardmaelken i Tyrkiet…
  Af samme aarsager koeber jeg ofte Aldi-maelk, og det er ikke pga. prisen 😉
  Jeg forstaar selvfoelgelig, at en familie paa 8 skal have noget billigt, men maaske er det ikke “kun” derfor?

  de bedste hilsner herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Søde Özge, svarer lige efter på lørdag 🙂 Den er lidt svær hehe.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Det er rigtigt Özge, at smagen af Aldi-mælk minder om den mælk, man kan få i supermarkederne i Tyrkiet. Faktisk så købte man jo næsten aldrig mælk dengang min mor og dem boede i Tyrkiet, da de jo havde deres egne køer og derfor fik frisk mælk :-). Jeg kan nu godt forestille mig, at den friske mælk også minder om Aldi-mælken, fordi den virker tung/fedtet i det. Jeg ved bare, at det hele tit handlede om at finde det billigste og det var meget normalt, at købe nogle bestemme grøntsager hos “araberen”, fordi der var biligst der. Noget jeg f.eks. går op i idag, er hvor varen kommer fra og om det f.eks. har en god smag, fordi det kommer fra det “rigtige” sted – hvilket slet ikke er noget mine forældre skænkede en tanke.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • ayse

  Ihh altså. Sikke flotte billeder du tager.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi bager for Palæstinas børn - hvor kom ideen fra?