Hjemmelavet yoghurt

Da jeg fik de 10 liter mælk fra bondegården, som jeg har skrevet om her, var det meget naturligt at lave yoghurt. Hjemmelavet yoghurt? Naturligt? 🙂 Dengang jeg skulle igang med at lave det første gang søgte jeg meget på nettet, men fandt næsten intet på danske sider, og på dem jeg fandt skulle man bruge specielt udstyr eller færdigkøbt starter. Det var nu slet ikke sådan noget min mor brugte, kunne jeg huske fra min barndom. Selvom det er ret nemt at lave yoghurt, er der mange gode fif, og dem kunne jeg kun læse om på tyrkiske sider. Jeg lå nærmest om natten og kunne ikke falde i søvn, for det var så spændende at eksperimentere med det hver gang og se, hvordan resultatet blev.
Hver gang er der en stor spænding, når man løfter låget for at se, om det er blevet til yoghurt – er den nu blevet fast i konsistensen, som man vil have den, eller ramte man helt forkert ift. temperaturen, så det slet ikke er blevet til noget.
Hjemmelavet yoghurt vækker rigtig mange minder hos mig, bl.a. at jeg som barn glædede mig til weekenden, hvor indkøbsturen gik til Aldi, og vi alle søskende stod klar til at bære alle varerne op ad trapperne op til 4. sal! ? bare vi kunne få lov til at komme med på det store indkøb og vælge en lille ting, og selvfølgelig skulle det være isvaflen til 4 kr.
Jeg glemmer ikke, hvor tit jeg har kæmpet med Aldi-mælkekassen med flere liter mælk i, for at overbevise min far om, at jeg var stærk nok til at bære den – måske for at vise ham, at jeg mente det seriøst det med at jeg gerne ville gå til karate. Desværre lå karateklubberne i byen, og med busbillet og det hele ville det blive en for stor udgift, så min demonstration over for min far hjalp ikke rigtigt.
Apropos Aldi – jeg synes det er lidt sjovt, hvor meget man ændrer sig med tiden. Idag kunne jeg aldrig finde på at drikke Aldis mælk, som er langtidsholdbar, og der er så mange ting, som jeg aldrig tænkte over dengang, fordi sådan var det bare. Det er klart, at når man er en familie på otte, er der ikke rigtig plads til økologisk mælk eller nye danske kartofler i en pose på 1 kg, som koster det samme som 5 kg eller 10 kg udenlandske kartofler. Det handlede altid om at få det, der var billigst, og grøntafdelingen i Føtex var f.eks. aldrig afdelingen, man gik igennem. Okay, jeg kan godt mærke, at det her handler om meget andet end yoghurt, så tror lige jeg vender tilbage til yoghurten ;-):
Mælken skulle min mor selvfølgelig bruge til at lave yoghurt med. Jeg kan lige se den store gryde for mig og min mors kamp om at få hældt de flere liter mælk i gryden. Desværre så jeg bare den hjemmelavede yoghurt som det billige alternativ til det ?lækre? yoghurt fra supermarkedet, og jeg tænkte nok, at grunden til min mor selv lavede det, var for at spare. Idag synes jeg jo, at det er så spændende at lave det selv, og det handler jo meget om, at det hele skal være så meget hjemmelavet som muligt og fri for alle mulige konserveringsmidler. Lidt ærgerligt, at jeg ikke værdsatte det nok dengang.
Det, der kan være lidt irriterende, når man skal lave yoghurt for første gang, er, at man skal bruge yoghurt, og det kan være lidt surt, hvis man skal ud at købe yoghurt for at lave yoghurt! En god ide er at spørge naboen ;-). Omvendt har man så altid yoghurt i køleskabet, da man får en vane med at lave yoghurt, når man er ved at løbe tør for det, man selv har lavet.
Så simpelt er det at lave yoghurt:
Opskrift på yoghurt:
1 L mælk (sødmælk)
1 spsk. yoghurt (starter)
Hæld mælken i en gryde og varm den op, indtil det begynder at koge. Fjern gryden fra komfuret og lad det køle af, til det er 44 grader. Jeg bruger ikke termometer, men lillefingermetoden :-). Det hedder, at man skal kunne stikke lillefingeren i mælken uden at brænde sig. Du skal kunne holde ud, at have fingeren i det, men omvendt må det heller ikke være så afkølet, at du ikke føler, at du er nødt til at få den op igen. Lidt skal den “brænde”. Lige så snart , den er tempereret, hælder du “starter”-yoghurten i og rører den forsigtigt ud i mælken og lægger låg over. Gryden pakkes godt ind i et tæppe og sættes til gæring i mindst 6 timer, hvorefter den stilles i køleskab i mindst 6 timer.
Det hele handler om at holde temperaturen omkring de 44 grader i længst mulig tid, og derfor er det selvfølgelig vigtigt, at låget til gryden eller anden beholder, man vil have yoghurten i, er meget tæt. Jeg plejer at lave yoghurt om aftenen, inden jeg skal sove (husk, at det også tager noget tid at koge mælken op og få det afkølet), så det bare kan ligge og hygge sig i løbet af natten.
Gode fif:
– Vil du have en sur yoghurt, skal den helst gære hele natten over. Jo varmere mælken er, inden du blander starteren i, jo mere sur bliver yoghurten. Hvis mælken er for varm, kan du risikere, at yoghurten “løber i vand” og der vil dannes for meget valle, som vil gøre yoghurten tynd. Du kan også risikere, at der slet ikke dannes yoghurt, da man dræber gærcellerne.
– Hvis du vil have en sød yoghurt, skal du undgå at blande starteren i, når mælken er for varm. Du skal heller ikke lade yoghurten stå og gære i mere end 5 timer, hvorefter du så stiller den i køleskabet.
– Jo længere tid yoghurten står i køleskabet (helst en dag), jo mere fast bliver den.
– Jeg plejer at stille gryden lidt skrå i køleskabet efter at jeg har taget hul på den. På den måde samles al vallen på den ene side, og jo mere jeg fjerner, jo mere kommer der. Jeg samler al vallen i en boks og bruger det i stedet for vand, når jeg skal bage. Du kan også opbevare det i fryseren! Der er en masse gode vitaminer og næringsstoffer i vallen, så smid det endelig ikke ud. Du kan også bare drikke det.
Når jeg får lidt mere tid, vil jeg gerne skrive mere om yoghurt, for man kan blive ved i det uendelige om, hvor sundt det er.
Du kan også dræne din yoghurt, hvis du vil have den helt tyk. Tag en si og læg en stofble over, hæld yogurten i og lad vallen sive fra i køleskabet i nogle timer.
Jeg er nomineret til Børn i Byens pris som “Bedste blog”. Klik herunder og stem på 2verdener inden 10. oktober 2015, hvis du synes, jeg skal vinde 🙂
Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen ?
Hvor går man yoghurt starter fra. Bor i udlandet