Oreo-lime-cheesecake med blåbærpynt :-)

Pithiviers med marcipan og chokolade

Vidste du, hvad pithiviers er? Det er altså ikke tyrkisk, selvom man sagtens kunne forestille sig det med det fine mønster. Det er fransk og egentlig bare en betegnelse for, at man lægger to stykker butterdejcirkler sammen og har noget fyld indeni. Jeg var bare helt vild med udseendet, da jeg så det i en kogebog og tror nok, at det mest var det smukke udseende, der fik mig til at prøve at lave dem. Jeg plejer i forvejen at lave nogle trekanter med butterdej, hvor jeg putter en blanding af marcipan og chokolade i og tænkte derfor, at det ville passer perfekt i dejen, for lige den blanding plejer at smage så godt!

Hvis man vil, kan man putte alle mulige andre blandinger i, som man nu synes passer til butterdej. I den opskrift jeg har set, er der i stedet for marcipan malede mandler, og det har jeg også prøvet, men synes at mandlerne gør fyldet mere tør, men det er jo en smagssag :-). Den rigtige pithiviers er faktisk én stor pithivers, men jeg synes, at med de frosne butterdejsplader, man kan få i butikkerne, er det meget nemmere, at lave dem små. Her er min version:

Ingredienser (4 små stykker, 8 personer)
4 lange plader butterdej (der er 5 plader i én pakke), ca. 275 g
80 g mørk chokolade, rives (er blevet helt vild med Chocolate and Love’s mørke chokolade, 71 %)
250 g marcipan, rives
1 æg
½ dl flormelis til at karamelisere toppen

Fremgangmåde
Lad de fire rektangulære plader tø op og del dem midt over, så rektanglen bliver til to kvadrater (Så har du bunden og toppen af én pithiviers). Riv marcipanen og chokoladen og pisk det sammen med ægget (lad en lille bitte smule af ægget blive til pensling af kanten). Rul hver af de firkantede butterdejstykker ud og skær cirkler af ca. 14-15 cm i diameter (hvad du nu har af skålforme, du kan lægge over og bruge som skabelon. Jeg har brugt Rosendals glasskål, som er 14,5 cm i diameter).
Læg fyldet i en bunke på midten, men lad ca. 1,5 cm af dejen være fri ud til kanten. Pensl kanten med lidt af resten af ægget. Læg den anden cirkel på og tryk kanterne sammen med en gaffel og skær nogle fint buede ridser i overfladen. Stil kagerne på køl i 15 min.
Forvarm ovnen til 200 grader og bag kagerne i ca. 20 min eller indtil de er hævede og lidt gyldenbrune. Tag kagerne ud af ovnen, pudr dem med flormelis og sæt dem i en forvarmet ovngrill til sukkeret er karamelliseret. Det går rigtig stærkt, så hold øje. Det kan tage nogle sekunder! 😉

pithiviers marcipan chokolade

Jeg synes simpelthen, at de er så fine med de buer, og så bliver de ekstra fine med lidt drys af flormelis på toppen 😉

pithiviers marcipan chokolade

Indeni er der denne her lækre blanding af chokolade og marcipan
pithiviers marcipan chokolade

Med resterne af dejen – fra når man skærer cirklerne ud – har jeg lavet nogle små tomme cirkler, som er meget knasende og lige til at spise 🙂

Velbekomme!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Oreo-lime-cheesecake med blåbærpynt :-)