God gammeldags æblekage skal være i flere lag!

Lav din mandelmælk selv – SÅ nemt!

Jeg bliver altså lige nødt til at dele dette, for jeg synes faktisk, at det var som at trylle noget frem :-D. Jeg har tit hørt om mandelmælk, og at det skulle være sundt og ja, jeg burde skrive en masse om det, men kære venner, min hjerne er faktisk slået lidt fra under barsel, hvad angår faglige referencer. Vi kan vel alle tro på, at mandelmælk er sundt? :-P. Med Isak er det blevet ekstra sjovt at prøve nye smagsoplevelser og introducere ham til det – han var vild med det!

Da jeg sagde til min søster, at jeg skulle lave mandelmælk, tænkte hun med det samme på, at udbyttet jo nok ikke var det store, for hvor meget mælk kan man presse ud af mandler? Vi lavede endda sjov med, at vi måtte afprøve det med juicepresseren, og selvfølgelig blev det kun ved tanken :-D. Men hvor var det bare sjovt at se med sine egne øjne, hvor nemt det er at lave det! Vand + mandler = mandelmælk :-D.

Jeg var lidt for ivrig og gik nok lidt hårdt til den – og måske en undskyldning for at få brugt nogle af de mange mandler, jeg har fået købt fra Tyskland. Ja, må ærligt indrømme, at jeg på det punkt, er en landsforræder :-D. Nødder er meget billigere i Tyskland, så når venner eller familie drager afsted, giver jeg en bestilling med.Jeg var for noget tid siden til et foredrag med Mads Lønnberg, ham den unge fyr, som har startet Nøddebazaren, som selvfølgelig er interesseret i afgiften omkring nødder, og han sagde faktisk noget, som var lidt tankevækkende, nemlig at afgiften på nødder er 2-3 gange højere end på slik (håber jeg husker rigtigt). Det giver jo egentlig ikke ret meget mening i forhold til ønsket om et sundere liv for danskere, og sådan nogle nødder er altså ret lækre og kunne sagtens erstattes med slik.

Dengang jeg studerede og besøgte familien i Aarhus, fik jeg altid min mors blanding af en masse forskellige slags nødder og rosiner med, som hun nærmest tvang mig til at gå rundt med, og jeg endte endda med at finde en boks med hank, som jeg kunne sætte om cykelstyret, så jeg huskede at spise under mine cykelture på vej til og fra uni :-D. Det var nu lidt skørt, synes jeg, men tror jeg har tendens til at lave skøre ting. Men ja sådan en boks (behøver ikke hank :-D) burde man faktisk gå rundt med, og jeg håber da også, at nogen gør noget ved den mærkelige nøddeafgift, som stammer fra engang i starten af 1900-tallet og ikke giver mening.

Okay, jeg kan mærke, at jeg ikke kan lade være. Helt fagligt bliver det ikke, men du må gerne få at vide, at du med mandelmælk får kalcium, omega-3 fedtsyrer, enzymer og proteiner – jeg har læst, at man selvfølgelig ikke kan erstatte komælk med mandelmælk, men at det er en hel fint erstatning for komælk, hvis man f.eks. ikke tåler det eller ikke ønsker at drikke det (for veganere) – uanset hvad er det jo meget godt at variere kosten, og så smager det bare lækkert:-). Og du sparer selvfølgelig penge ved at lave det selv.

Jeg gik som sagt lidt amok og lavede en stor portion til at starte med – 1,5 liter! Jeg havde lidt travlt og gjorde det ikke helt optimalt, så den blev lidt tynd, men helt fin, for den blev brugt til Isaks grød, min havregryn om morgenen og chiagrød! Jeg lavede så også en lille portion, og fandt ud af, at man kunne gøre det meget nemt – se længere nede:

lav mandelmælk

Først den store portion: 1,5 L mandelmælk – Holder ca. 3 dage i køleskab!

200 g mandler
Vand til at dække mandlerne med
1,5 L vand
2 tsk vaniljepulver
1 nip salt

Læg mandlerne i blød natten over i køleskabet. Hæld vandet fra og blend mandlerne lidt ad gangen i enten en minihakker eller blender. Læg en si over en stor skål med et viskestykke eller ostelagen. Hæld massen på og lad det dryppe af og pres al væsken ud af mandlerne ved at vride stoffet. Der kan ikke være så meget i minihakkeren, så hvis du bruger den, så husk at tilsætte mandlerne lidt efter lidt med vand. Jeg kom nemlig til at blende halvdelen af mandlerne i lidt vand, og så var jeg nødt til at prøve at hælde mandlerne over i minihakkeren igen, når jeg skulle bruge resten af vandet.

mandelmælk

Viskestykket har selvfølgelig bare ligget på sien. Der var så meget, at skålen blev fyldt helt op!

mandelmælk

2,5 dl cremet mandelmælk:

50 g mandler
Vand til at dække mandlerne med
2,5 dl vand
½ tsk vaniljepulver
meget lidt salt

Følg samme vejledning som ovenfor. Her kan du, efter at du har blendet, bare nøjes med at bruge en almindelig si til at få mælken i et glas. Du kan bare presse ned med hånden for at få det meste af væsken ud. Du kan også bruge nogle rene nylonstrømper, hvis du ikke har en si :-D.

mandelmælk billiglav mandelmælk

Jeg er vild med mandelsmagen, og med vanilje er det jo som at drikke flydende ris ala mande ;-). Jeg vil helt sikkert også bruge det til, når jeg laver smoothie, chai-latte, til kaffen eller bare drikke det og nyde det!  For at gøre den mere sød, kan man blende det hele med evt. dadler, figner eller honning (har ikke prøvet, men kommer helt sikkert til det :-)). Man kan på samme måde lave hasselnøddemælk, hørfrømælk, solsikkemælk… Man kan jo gøre det med alt!

Man behøver jo egentlig ikke at filtrere/si mandlerne fra, hvis man kan lide at have noget at tygge på. Og hvad gør du ellers med “mandelresterne”? Du smider det i hvert fald ikke ud! Noget af det har jeg frosset ned, og noget af det bagte jeg en kage med – eksperimenterede lidt og blandede 1 æg, lidt mel, lidt havregryn, kakao, sukker, smeltet chokolade og så vupti, en lækker kage med nutellacreme ovenpå. Jeg prøvede også at lave nogle halve kugler vha. en te-si og hældte smeltet chokolade over. Efter det var afkølet, havde man jo fyldte chokolader med mandelstykker, og det smagte rigtig godt!

Man skal jo lægge mandlerne i blød, men jeg prøvede faktisk også at lave lidt mandelmælk uden at lægge det i blød først, og det blev helt fint. Man får nok mere ud at det, hvis de er gjort bløde i vand (ved ikke :-S), men hvis du hurtigt vil prøve at lave noget og ikke kan vente, kan du sagtens lave det uden at lægge det i blød.

Her lidt flere billeder :-):

[soliloquy id=”1143″]

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

God gammeldags æblekage skal være i flere lag!