Sælger du din bolig ligesom os? Lad os gøre noget godt sammen :-)

En Istanbul-tur uden børn – gør det!

Der er en del, jeg skylder herinde, en masse ting, der sker i vores liv for tiden – faktisk rigtig rigtig store ændringer, og jeg tænker, at jeg afslører vores planer i mit næste indlæg, men nu skal jeg lige komme omkring vores Istanbul-tur. Ja, det var faktisk også en stor ting! Vi gjorde noget, vi aldrig har prøvet før. Vi kørte til Aarhus, parkerede børnene hos farmor og min side og drog afsted på en luksus-ferie i 4 dage! Ud af Danmark! Uden børn! Og ved I hvad det dummeste, jeg gjorde under vores tur, var? At tage bærbar med i håb om at jeg kunne få skrevet et indlæg! Den endte nederst i kufferten, og jeg var næsten ved at tude over, at jeg også havde taget opladeren med! For du kan tro, jeg havde brug for plads i kufferten på vej hjem, når alle indkøbsposerne skulle presses ned i den ene kuffert, vi havde med. Det er seriøst en mirakelkuffert, og jeg er nærmest evigt taknemmelig for, at Københavns Lufthavn ikke kunne finde ud af at passe godt på min gamle kuffert for nogle år siden, og jeg fik denne fra lufthavnen, som har været en drøm at have med overalt. Det er vores tryllekuffert, og jeg håber aldrig, der sker noget med den.

Yep! Vi tog til Istanbul, købte billetterne for ikke så lang tid siden – bildte os selv ind at det liige var det, vi havde brug for inden nr. 3 baby, og som jeg tror jeg har sagt til alle, der har spurgt: Inden helvedet bryder løs! Ja, vi aner ikke hvad der venter os – en 24/7 sovende engel eller en djævel, og siden vores sidste rejse i maj med børnene, har jeg bare gået og drømt om at kunne få lov at rejse uden børn. Uden at skulle tænke på at tjekke en klapvogn ind, pakke til to børn (slap jo så ikke helt, da de skulle tøjsikres i Aarhus :-D), og tænke på om de skal spise eller planlægge alt i forhold til deres sovetid. Baaare være to voksne, sove lidt længe og få lov at sidde på en café, indtil vi selv havde fået nok :-D. Og kan man det? Man kan da ikke sove vildt længe med god samvittighed, når man nu endelig er i en by uden børn og OGSÅ skal nå at opleve den! Og desværre er menneskehjernen åbenbart ikke så nem at snyde, for selvom vi hele tiden ville glemme, at vi ejer de her to smukke børn, kom der tit en reaktion på, hvor de mon var henne, og om man nu havde dem med sig. Det blev heldigvis lidt bedre dagene efter, og vi fik i hvert fald nydt dagene fuldt ud i vores helt EGET tempo.

Vi har været i Istanbul flere gange og har hver gang boet på den europæiske side, men denne gang skulle vi selvfølgelig prøve noget helt nyt, og da Hilton DoubleTree-hotellet i Kadiköy gav os et fedt tilbud med lækkert værelse på 9. sal med luksusmorgenmad, var vi sikre på at vores base skulle være på den asiatiske side. Hotellet ligger lige ved vandet ved siden af stationen, så både metro, busser og færge får dig næsten lige til døren. Med færge tager det kun 20 minutter til Eminönü – så er du på den europæiske side og tæt på ALT, der hedder Den Blå Moske, Egyptisk bazar, Galatabroen osv – og tænk, at det først var på tredjedagen, at vi endte dér! :-).

Nej, det fede ved Kadiköy var, at man kunne få lov at spise rigtig traditionel tyrkisk mad mange steder og opleve den lokale befolkning. Det er ikke ligesom i Sultan Ahmet-området ved Den Blå Moske, som er turistpræget, og hvor maden nærmest er tilegnet turister og det samme med priserne. Og så var det bare SÅ hyggeligt med gaderne lige bag ved hotellet med masser af spændende små butikker, caféer og restauranter og masser af liv på gaderne, store og smalle gader og masser af hygge. Jeg elsker de små kastanjeboder, som man ser overalt på denne årstid, hvor du får friskristede kastanjer ligesom der også var stribevis af små boder, hvor man kunne få tyrkisk kaffe – sidstnævnte hørte nok mest til alle de restauranter, der var, men kæft hvor var det hyggeligt bare at gå op og ned ad de gader. Og den allerbedste restaurant i området, er jeg næsten sikker på er Çiya – en masse gode anmeldelser og bestemt lækker frisk tyrkisk mad.

Jeg prøver lige at ridse op sådan meget kort, hvordan man kan tilbringe skønne dage omkring Kadiköy – går selvfølgelig ud fra at du bor på Hilton – book iøvrigt gennem booking.com, så er det billigere – tjek prisen lige her:

 • Tag taxa til Ba?dat caddesi (ca. 7 km. lang gade med masser af caféer og shoppingbutikker) og få fikset alt hvad der hedder shopping her :-D. Vi fik købt de lækreste nødder og tørrede frugter fra Koza – selvfølgelig dyrere end i bazaren i Eminönü, men også helt klart en anden kvalitet og nok stadig billigere end i Danmark. Kør tilbage til hotellet med taxa, få læsset alle poserne af, og tag ud til gaderne bagved hotellet – minder om strøget og bare gå! :-). Få noget mad i Çiya og få shoppet i ÇiçekI?leri (se billeder nederst).
 • Fra hotellet kan du/I gå til området Moda på et kvarter og så bare gå langs vandet og parken og nyde udsigten til alle bådene og mennesker i parken, der har slået sig ned og hygger.
 • Tag minibussen lige foran hotellet direkte til Üsküdar (2 lira) og gå rundt i på “strøget” og oplev eventuelt bazaren om fredagen med billig frugt, grønt, tøj og tørklæder. Gå til K?z Kulesi, sæt dig på puderne og bare slap af med noget tyrkisk the og nyd udsigten til vandet. Kør derfra op til Çaml?ca med taxa, som er en af de højeste toppe i Istanbul og oplev hele byen under dig og spis din aftensmad i restauranten deroppe. Vi gik hele vejen ned igennem smalle hyggelige/uhyggelige gader og endte lige ved et minibus-stoppested, der kørte os tilbage til hotellet – vildt heldigt! Der var næsten ingen turister her, og det undrede mig virkelig! Det er jo den fedeste udsigt og lækker restaurant med tyrkisk/engelsk menukort og tyrkiske retter!
 • Tag færgen lige foran hotellet til den europæiske side enten til Eminönü, Karaköy eller Besiktas, men vær opmærksom på hjemturen, at kun færgen fra Karaköy sejler helt indtil 23.00 tilbage til Kadiköy, de øvrige stopper allerede klokken 21.00. Tag helst til Eminönü lige ved Yeni Cami (Den Ny Moske), og gå op igennem krydderibazaren (Egyptisk Bazar) og Mahmut Pasa og oplev et hav af små butikker, hvor du finder ALT, og ellers bare nyd de smalle skæve gader. Du kan enten gå helt op til Sultan Ahmet-området til den Blå Moske eller gå tilbage ned, hvis du som os har set det område før og hellere bare vil gå over Galata-broen og op ad den stejle bakke til Taksim (Jeg fatter ikke, hvordan vi har kunne gå op ad den gade med en klapvogn med Isak i og en gående Munira :-D). Her fortsætter du bare igennem “strøget” og sætter dig på en Mado-cafe, hvis du ikke har gjort det endnu (en tyrkisk café-kæde, som findes overalt), og spiser den tyrkiske (mener nogle i hvert fald det er :-)) dessert künefe! Det er en helt anden slags dessert end de “danske” våde kager, vi kender: egentlig bare nogle tynde dej-strimler, der er presset sammen med ost i midten, som bliver stegt i noget fedtstof og hældt sukkervand over og anrettes med fløde eller is, og det smager godt!

Alt det her kan du nå på tre dage, hvis du tager det i vores tempo, altså have spist morgenmad til klokken 11 og først ude af hotellet ved 12-tiden :-D. Og så er der selvfølgelig transporten til og fra lufthavnen. Vi landede i Atatürk på den europæiske side, for vi skulle absolut flyve med Turkish Airlines og nyde deres mad-service og forplejning på flyet uden børn :-D. Hvis man ikke lander alt for sent (efter 20), er det vildt nemt at komme til hotellet. Man tager en taxa fra lufthavnen til Bakirköy iskelesi (ca. 20 lira) og tager færge til Kadiköy (7 lira per person), og efter 20 min. står du foran hotellet. Ellers skal du tage metro, som er lidt mere bøvlet, men absolut fint alternativ: Fra lufthavnen tager du metro til Yenikapi (sidste stop). Køb Istanbul-kort fra automaten, som du kan tanke alle steder fra. Derfra skifter du over Marmaray og hopper af ved Ayrilik Çesmesi. Herfra er der så kun et stop til Kadiköy (sidste stop). Det er vildt billigt at rejse i Istanbul. Tænk bare på den 40 minutter lange metrotur fra lufthavnen til Yenikapi, som kun koster 1,50 lira (ca. 4 kr!).

Og hey er du gravid, så skal du vide, at du IKKE må sidde ved nødudgangen i flyet, og jo, det er da lidt irriterende, og du begge veje får uddelt den plads, og tænker: FEDT, her er mere benplads, men lige inden flyveturen får tildelt en plads allerbagerst i flyet, fordi en gravid ikke kan tage ansvar for alle i flyet, hvis der skulle ske en ulykke og anvisningen ved nødudgangen skal kunne følges. Nej, for som gravid sidder du med en mave, der står i vejen for alle, og du er mildest talt handicappet og ikke i stand til at redde andre end dig selv og babyen. (Blev bare irriteret over at de ikke ville give én af de alle tomme sæder i business class i stedet, selvom jeg spurgte pænt :-D).

IMG_1716Alle pengene blev brugt efter første dag 😀

IMG_1720 bedste restaurant i KadikoyRestauranten Çiya! Lidt dårlige billeder, men sådan er det, når der ikke er lys, og man bare gerne vil have noget mad at spise :-). Vi valgte forskellige retter i halve portioner, og så kan man vælge vildt lækre salater/kolde retter i en tallerken, som bliver vejet af. Alt med bulgur og tomat/peberpesto smager godt, især når der også er granatæblesirup i.

IMG_1733 Processed with VSCOcam with c1 presetHilton Moda

IMG_1756

HiltonHotellet; mogenmad, udsigt fra værelset på 9. sal og det fedeste værelse 🙂

IMG_1758 IMG_1763 IMG_1765 IMG_1766 IMG_1771Fredagsbazar i Üsküdar.

kiz kulesiK?z kulesi (Maiden’s Tower) i Üsküdar.

IMG_1809Udsigten fra Çaml?ca i Üsküdar.

IMG_1951 kunefeKünefe i Mado-caféen.

Egyptisk bazar Egyptisk bazar Egyptisk bazarDen Egyptiske bazar i alle farver.

Cicek Isleri Cicek Isleri Cicek IsleriÇiçekI?leri lige bagved hotellet, hvor man får 10 % rabat, når man handler for over 100 lira (260 kr) :-). Jeg tænker faktisk, om man ikke selv kan lave de borde dér :-D.

IMG_1965Rejsens største udfordring 😀

Jeg er nomineret til Børn i Byens pris som “Bedste blog”. Klik herunder senest imorgen d. 15. oktober og stem på 2verdener, hvis du synes, jeg skal vinde 🙂

2.6

Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen ?

8 kommentarer

 • Hanne

  Hvor var det dejligt at læse om jeres Istanbul rejse, jeg var der 7 gange i min ungdom( 1970/1980´erne ) med min tyrkiske kæreste og det har været et af mit livs største oplevelser:-) Det blev ikke os for livet, men det er en helt anden historie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Hanne

   Mange tak! Jeg aner ikke hvordan Istanbul så ud i 1980’erne, men kan ikke forestille mig andet end en drøm. Lyder ellers spændende med en tyrkisk kæreste :-).
   Søde hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Faiza

  Hej Esra! Vildt god rejsebeskrivelse. har netop booket flyrejse til Istanbul i påsken, og har tit hørt at maden i Istanbul ikke er noget særligt, men det er nok fordi man ender i de turistede egne. Det er min første tur dertil og prioriterer maden ret højt – men mit spørgsmål er egentlig, om området også er egnet til folk som ikke taler tyrkisk? Altså betyder det noget for om man er på den europæiske eller tyrkiske side…

  Og til nogen som også skal lave en masse sightseeing, er det så tid versus transport-mæssigt bedst at være på den europæiske side?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Faiza!

   Første gang? Uha hvor spændende! Vil lige skynde mig at henvise til et andet indlæg, jeg skrev, da vi var på den europæiske side – ikke første gang, og det er heller ikke fordi, at den mini-guide, jeg har linket til er vild detaljeret, men folk har været meget glade for den, da man hurtigt kan få et overblik over, hvad man i hvert fald SKAL se, hvis man er dernede få dage. Se indlægget her:

   Jeg synes endelig, at I skal bruge en dag på den asiatiske side (hvis I har tiden!) – man tager alligevel en færge-tur, og kan lige så godt stige af. I forhold til sprog, så synes jeg ikke, at man skal tænke på det, da man uanset hvilken side, man er på, kan blive nødt til at kommunikere på “turist”-sprog :-). Når det nu er første gang, vil jeg anbefale at I bor på den europæiske side, og helst omkring den blå moske, hvor det meste er samlet, så I når at se det meste. Meget er nemlig på gå-afstand her, og du kan tro, at I får travlt. Nu ved jeg ikke hvor mange dage, I har, men tænker faktisk, at I er ender med at være på den europæiske side for det meste. Du kan lige se det andet indlæg, jeg har linket til, og skriv endelig, hvis der er noget 😉
   Rigtig god tur!

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er helt enig i dine oplevelser og beskrivelser af Istanbul (Kadikoy).
  Jeg bor selv på den Europæiske side (lige nu i Kurtulus, men om et par uger i Kabatas) – og npr jeg skal have lidt luftforandring så går turen til Kadikoy….

  🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Åh, fedt med bekræftelse ;-). Det er noget af det fede i Istanbul – byen har det hele :-D.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Spændende at læse om jeres tur 🙂 var I påvirket af det terror der var i Tyrkiet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Tak Ida 🙂 Nå ja, det skete jo også, da vi var dernede, og selvom det var i hovedstaden Ankara, det fandt sted (puuuha), så kunne man jo godt fornemme at luften var tung – alle flag var på halv (der er mange flag på gaderne end vi har i DK), og demonstration i Taksim, som heldigvis var meget fredelig. Mærkede ellers ikke rigtigt til det, men man kan jo ikke lade være med at tænke på, hvis det var sket i Istanbul 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sælger du din bolig ligesom os? Lad os gøre noget godt sammen :-)