Ferie i 8220 Brrrrabrrrrand - ekspertviden :-)

Et sted i verden – Grenaa by Esra

2107

I fredags gik vores verden endnu engang i stå. Inden vi rigtigt var kommet over chokket i Nice, blev vi endnu engang vidne til en frygtindgydende begivenhed. For mig er der ikke forskel. Liv er liv, om det er det ene eller det andet sted, men der er ingen tvivl om, at hvis man kender nogen tæt på et sted, der er sket eller sker ulykke, så kommer det pludselig én nærmere. Og det er også derfor, at verden måske gik mere i stå for mig efter det mislykkede militærkup i Tyrkiet, fordi de fleste i familien er på sommerferie dernede lige nu. Jeg fyrede beskeder af til vores familiegruppe i app’en Viber og skulle være sikker på, at de havde det godt allesammen. Jeg havde faktisk svært ved at falde i søvn, fordi jeg hele tiden ville opdateres med ny viden, men et kup betyder, at selv TV-stationer bliver kuppet, og du KAN ikke få viden – ja, det lyder næsten som en historie, jeg fortæller.

Heldigvis fik vi senere på natten en fornemmelse af, at kuppet var på vej til at mislykkes, og jeg kunne få ro igen. Inden der går alt for meget historie-timer i den, hopper jeg lige lidt tilbage i tiden. Bare få timer.

For da vi vågede fredag morgen, var vi i et lidt andet humør, og selvom Uffe var lidt syg, så endte vi et sted, vi ikke lige havde regnet med, og som I skal høre om.

Min veninde havde fødselsdag – i Grenaa, og nej hun bor heldigvis ikke derude, men arbejder på apoteket. Hun er en tæt (tænk hvis jeg kom til at skrive træt!) veninde, og når man har boet sammen i fire år i København og studeret sammen, og jeg nu er flyttet tilbage til “hendes” by, syntes jeg, at jeg måtte gøre et eller andet. Meget spontant fik jeg (mest Uffe) den ide, at vi kunne tage til Grenaa på hendes arbejdsplads, selvom han stadig havde det dårligt, men han havde lige nok kræfter til at komme med, og så fik han det endnu bedre da svigermor ville lege med både Munira og Isak. Ja, vil ikke kalde det passe, for de leger jo sammen :-). Godt så. Jeg var ved at falde i søvn på motorv…, nej vent, der er ikke motorvej til Grenaa, og hvis jeg var gravid, er jeg sikker på, at jeg for længst var faldet i søvn på landvejen. Jeg skal huske at rose min veninde næste gang jeg ser hende, for hvordan katten kan man tage den køretur hver dag. Ekmek parasi, som man vil sige på tyrkisk, altså brødpenge :-D.

På kort tid oplevede vi virkelig en anden kultur i byen, og jeg tænkte, at det da lige måtte ridses op på bloggen! Det første sjove, der kommer om Grenaa, er da vi fandt ud af, at det slet ikke var en udfording at finde ud af, hvilket apotek hun arbejder på, for gæt lige hvor mange apoteker der er i Grenaa :-). Yep, det eneste ene Grenaa Apoteket :-D. Det er placeret midt i byen, og inden du går parkerings-panikkos kan jeg hurtigt tippe om, at du bare stjæler Meny’s parkeringsplads lige omme bagved. Der gik ikke lang tid fra jeg trådte ind på apoteket før jeg følte, at jeg havde begået kriminalitet med alles øjne rettet mod mig. Jeg kan roligt rette skylden mod 1980’ernes politikere, der ikke har tvangsbosat tørklædehoveder i Grenaa. Altså ikke Charlotte Sparre-tørklæder vel, men bare sådan nogle som mig en generation tidligere. Det er åbenbart meget atypisk at se en borger med tørklæde i Grenaa udover min veninde, der ekspederer på apoteket, og som min veninde sagde, kan mange måske også genkende mig fra programmet Én vej – to verdener. Fred være med det! Min veninde blev totaaalt overdreveren overrasket, og det var så fedt at kunne gøre hende glad på sådan en almindelig arbejdsdag. Når man nu arbejder på et apotek, er der kunder eller patienter, som farmaceuten i mig vil sige, der venter på én, og selvom man er det eneste apotek i Grenaa og patienterne alligevel ikke har en anden konkurrent at rende til, så skal man jo være ordentlig mod sine patienter (eller chefen :-D), og vi forlod derfor biksen inden hendes kollegaer begyndte at sende dræberblikke til os :-D.

En lille tanke om at tage forbi apoteket blev til en hygge-tur i store-Grenaa, hvor vi hyggede os så meget på den lille gågade, at vi aldrig nåede ned mod havnen! Vi grinte over, at der hver femte butik var en frisørsalon eller skønhedssalon, men der var også mange caféer, og vi fik os et hurtigt indtryk af grenaaer som et folk med meget tid. Eller findes der grenaaer i midbyen i Grenaa? Det vrimlede nemlig med turister, og det slog os da også, at det var sommerferie, og udlændinge nok kom til Danmark for at blive klippet i Grenaa 😀

Sulten meldte sig, og vel vidende at vi også skulle have plads til nyopgravede kartofler hos svigermor, så satte vi os på en af caféerne for at få os en laksesandwich. Jeg er altså ikke vild med røget laks – det er nok på grund af konsistensen, lidt uforklarligt ligesom min fobi overfor hunde og katte. Der er noget om kontakten til det bløde, om det er på hænderne eller i munden gør åbenbart ikke forskel, men laksefobi vil jeg nu ikke sige, jeg har. Varmrøget laks er derimod noget helt andet – det er mere “færdig”stegt, og det kan min psyke sagtens klare, OG det smager godt! Jeg spurgte qua smøren om røget laks, om laksen var varmrøget, og jeg har nu lært, at jeg aldrig mere skal stille SÅ åbne spørgsmål (!). Det skulle have heddet: Er laksesandwichen lavet med røget laks eller varmrøget? Så havde jeg nok bedre chancer for at spotte, at grenaaer ikke har en ide om, at der er forskel på disse to. Vi fik nemlig bare serveret røget laks, og Uffe syntes det var synd at konfrontere ekspedienten med det, for de kender nok bare ikke til varmrøget laks i Grenaa :-D. Det var vitterligt et kultursammenstød, må jeg nok sige, men vi overlevede det.

Ja, jeg vil kalde det kulturforskel, og dem er der altså alligevel mange at støde på i Grenaa, hvis man er aarhusianer. Se de fleste butikker man kom ind i serverede gratis kaffe i et hjørne – selv det store apotek har en du-ved-den-helt-store-kakao-automat -GRATIS til ALLE kunderne. Og det er ikke kun kakao, du kan vælge, nej det er hele møllen. Ja, se det kan næsten betale sig at hente sin medicin i Grenaa en anden gang og lige få en wiener melaaange med :-).

Og æg! Dem køber man enkeltvis. Okay, nok ikke i Meny, men i en superhyggelig butik, der hedder Landmad, som vi lige hurtigt gik forbi på vej til bilen. Vi fortrød, at vi ikke havde stødt på den lidt før og spist derinde, for der var en rigtig hyggelig ude-afdeling også, men det gjorde mig glad at høre på Instagram af en af mine følgere, at den samme butik åbner her i metbyeen!

Så yes, Grenaa er bare stedet – efter Brabrand 🙂

imageDe er så gæstfrie i Grenaa 🙂

grenaa apotekKakaoautomaten på Grenaa Apotek!

landmad

image

imageLandmad.dk – glæder mig til du åbner i Aarhus 🙂

Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap.
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen.

2 kommentarer

 • Sanne

  Tak for et hyggeligt indlæg om Grenaa 🙂 Jeg er født og opvokset der, men bor i Århus nu og elsker det, men det er nu også rart at komme “hjem” i ny og næ, når jeg trænger til at stresse lidt af 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Dejligt at høre Sanne :-). Det er virkelig en skøn by, og jeg glæder mig til at besøge din barndomsby igen. Vores Aarhus er jo også ret fed 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ferie i 8220 Brrrrabrrrrand - ekspertviden :-)