Hvor er I vilde - tak!

Den ultimative Ramadanliste – pynt, bøger, småkager – hvordan gør vi klar?

ramadankalender

indeholder_reklamer

JEG HAR FÅET EN WEBSHOP MED RAMADAN-PRODUKTER! SÅ vildt! 🙂 Den hedder Hügge -> www.huegge.dk

Okay, gider simpelthen ikke ændre alt i indlægget til “i forgårs”, for jeg skrev det i går, og med et Ramadanhoved og lidt travlt, så når man ikke lige altid sine drømme! Manglede lige at rykke rundt på nogle billeder, så nu får I det, værsgo: 😀

Jeg blev så glad i går, fordi Nordea var så nemme at “forhandle” med i forhold til at få oprettet en foreningskonto, og nej vil ikke sige forhandle, for det er almen praksis, at det man kan gøre helt gratis hos dem. Ja, jeg mødte desværre lidt modstand fra min egen bank, og heldigvis slap jeg for at skifte hele vores private økonomi med huslån over til Nordea. Jeg elsker, når det går så gnidningsfrit, og jeg bare kan koncentrere mig om ikke-alt-for-administrative småfnillerier. Jeg manglede selvfølgelig lige underskrift fra bestyrelsesmedlemmerne, men satser på at få dem samlet ind i dag (DONE! ;-)), så foreningen UNG SAMMEN meget snart kan modtage de 283.000 kr. til projektet om legestuer på 10 plejehjem her i Aarhus, yes! Jeg kan i øvrigt se, at artiklen fra Jyllands Posten, jeg har fortalt jer om i det her indlæg, er kommet på nu! I kan læse den liiige her :-D.

Både Uffe og jeg har lidt optur over Ramadanen i år. For mig er det “værst” lige om morgenen, hvor jeg plejer at få mine havregryn, men efter mavsen har rumlet én gang, og jeg svarer igen med stædighed og lidt klistret mund, så synes jeg egentlig ikke, at mavsen forstyrrer mig igen – den skal bare lige lære det, skal den! :-D. Det kommer selvfølgelig an på, hvor meget jeg skal være på i løbet af dagen, og hvor meget stemme og hoved jeg skal bruge, for væskemanglen er lidt udfordrende, hvis man har ævlet løs, brugt overtalelseskræfter og løbet lidt for meget efter børn :-). Uffe plejer slet ikke at indtage noget om morgenen – ej heller ikke havregryn (lad os kalde ham indlandsudlandsdansker, for spiser du ikke havregryn til morgenmad, kan du da ikke være ægte dansk! :-P), og jeg er stoppet med at tvinge ham til det (for at undgå undertrykkelse). Vi klarer det faktisk ret godt, synes vi, med tre børn, bakker og det heldigvis mere kølige vejr :-P. Hvad synes I selv? Er det meget hårdt? Vi er faktisk meget gode til ikke at spise for meget om aftenen, og det er jo dét, der er kunsten – ikke for lidt, så kroppen stadig har noget, den kan tage fra dagen efter – ikke for meget, så du ikke tager på. Er min teori ikke go’? Haha.

I dag har vi mexikansk tacos-madrester fra i går, så jeg skal ikke engang bruge tid på at lave mad – lidt kedeligt faktisk, men omvendt har man jo heller ikke rigtig energien til det helt store. Sådan har jeg det i hvert fald, fordi jeg hellere vil skrive herinde hehe. Så viser det sig bare, at min hjerne ikke helt har lyst, og så joiner jeg Uffe, der så småt er gået igang. Men nu skriver jeg jo om dagen – jeg er fuld af energi, og håber på at blive færdig med dette Ramadan-indlæg.

Det her indlæg har jeg nemlig tænkt skal komme hver Ramadan – bare i bedre tid, altså inden det hele starter. Haha, kender I det ikke? Næsten alle omkring mig er så dårlige til at forberede sig til Ramadanen. Mange VIL virkelig gerne, men kan ikke af en eller anden mærkelig grund (kommer ind på det, vent lige to sekunder :-P), og jeg ville selv ønske, at jeg kunne skabe en større forventningsglæde hos børnene op til Ramadanen – gøre noget ud af det. MEN hvert år kommer det nærmest bag på mig, at måneden allerede har indhentet og fanget vores hverdag. Man ved jo ikke rigtig, hvornår det starter (:-P). Jo, hvis du lige hurtigt kan trække minus ca. 10 dage fra sidste år. Måske i starten eller slutningen af en måned – og så er jeg matematiker, tænk altså, haha.

Da jeg var lille, vidste jeg flere uger før, hvornår vi nærmede os tiden. Simpelthen fordi min mor begyndte på det helt store rengøringsshow, som peakede op til Eid (afslutningen på Ramadanen, festen). Ikke fordi den ikke blev praktiseret resten af året (åh, tro mig), hvor hele tøsebanden begyndte på “hvorfor gør hun ikke”, “så skal hun også”-kommentarer, og jeg er sikker på, at vi har drevet min mor til vanvid på den måde. Hun valgte tit den nemme løsning og gik bare i gang uden os (undskyld, mor). Siger det jer noget? Alle gardiner ned, pudse vinduer, stryge gardiner. :-D.

Men altså, jeg synes, at det er vigtigt, at vi gør noget ud af forberedelsen i børnehøjde. Hvis vi vel at mærke vil have, at vores børn skal forbinde den her tid med noget specielt og hyggeligt, især når Ramadanen falder her om sommeren, hvor børnene jo ikke oplever fælleskabet og hyggen, når man først må spise og drikke kl. 21.47. Det var så hyggeligt, da jeg var “ung”, og vi kunne bryde fasten i vinterhalvåret, komme hjem fra skole og arbejde og forberede maden i fællesskab. Jeg er selv blevet bedre til det, men vil gerne indrømme, at det kan være svært. Det er virkelig en udfordring at skabe nogle rammer og traditioner for en spirituel måned i omgivelser, der ikke rigtig matcher den. Tag lige en dyb indånding, inden du misforstår mig :-P. Jeg siger ikke, at Aarhus Kommune skal til at hænge lanterner op på Strøget, butikkerne skal konkurrere om ramadantilbud, eller at arbejdspladser skal holde lukket hele Ramadanen (selvom det da kune være rart :-P), men det ER bare svært at komme i stemning, hvis hele verden omkring én fortsætter i samme takt og tone. Seriøst hvor hyggelig er julen ikke? Juleklipperi og pyntning i institutionerne, lyskæder på Strøget, duften af kanel, når du går forbi bageren, pebernødder til morgenmad på skolen, nissehistorier i timerne. Hvordan vi nærmest glæder os til, at det bliver buldermørkt, og lysene tændes i den kolde decemberaften.

Og tit bliver jeg faktisk inspireret af andre højtider. Af ting, jeg kan se er et godt værktøj til hvordan man kan indkapsle samme hygge og spænding. Det handler om traditioner. Et lille ritual, hvor man gør noget bestemt, ser noget bestemt eller oplever noget bestemt, når tiden nærmer sig, eller når man er i selve måneden. Om det så er rengøringsritualet, selvom det nok ikke er det mest spændende for børn :-D. At markere det på en eller anden måde, så man har noget at forbinde den her tid med.

Og derfor dette indlæg! Jeg vil prøve at samle alle gode Ramadan/Eid-tips og ideer sammen med jer og udvikle/opdatere det hvert år. Ramadanen er i gang, men vi kan stadig nå det til Eid. Jeg starter med mine egne inputs, og hvis du selv har gode ideer eller billeder af noget, så skriv enten i kommentarfeltet nedenfor eller send billede af det på min mail-adresse esra@2verdener.dk. Jeg indsætter alle billeder i indlægget som inspiration til andre og skriver selvfølgelig navn på, hvis det er OK. Jeg håber på et billed-langt indlæg af, hvordan I pynter derhjemme, hvad I har af traditioner, evt. boganbefalinger til små og alle jeres gode fifs – kunne være fedt at have det hele samlet et sted 😉

Jeg synes selv, at vi kan dele det op på følgende måde:

 • Pynt: Pynt er en af de bedste måder at skabe en stemning på, og hvis du er den kreative type, så er det i sig selv en sjov og hyggelig måde at fordrive tiden med og skabe pyntetradition med ungerne op til Ramadanen. Nedenfor har jeg lavet en liste over de værktøjer/sider/webshops, der findes, af hvad jeg ved:
  • Eid Decorations – danskejet nyopstartet webshop, som min veninde står bag. Hun har for nyligt lanceret en superfin kollektion af stjerner, måner i metal, træ og keramik og meget mere i fint skandinavisk design, som man kan hænge på væggen, vindueskarmen, under billeder, på en gren eller hvad man nu kan finde på af kreative steder. Det er da også perfekt som værtindegave, hvis man bliver invteret til iftar hos andre (se billede nedenfor)
  • With a spin: Webshop, hvor du kan købe bageforme/udstikkere i måne, moske, minaret forme til småkager, pynt til væggen med mere.
  • Eid pynt af Laila Muhareb Udeby: En bog med masser af fine figurer til skabeloner til lanterner, moskeer, kameler, hvor det bare gælder om at købe en masse forskelligt farvet papir og så bare komme i gang med at tegne, klippe og lime :-). Se billede af næsten al pynten i dette indlæg fra et arrangement, jeg var til i Davids Samling i København.
  • Sweet Fajr: Svensk blogger, der har en masse flotte skabeloner og gør det selv-projekter. Tjek dem alle ud HER – virkelig fed stil!
  • Muslim Girl: Fandt lige en kort liste over ting, du kan købe igennem Etsy, som Ramadan-bannere eller gør-det-selv-projekter.
  • Iftar-tavle: Denne tavle kan købes, men jeg synes næsten, at man selv kan lave en tilsvarende. Tegn og skriv i et pænt design, ja endda bare i Word, print det ud og sæt papiret i en ramme, og med en tusch kan I så skrive iftar-tidspunktet på hver dag udenpå glasset, smart nok 😉
  • Bright Muslim: En spritny hjemmeside, som lige et blevet lanceret af én jeg kender, og som er et internationalt online-magasin for unge muslimer, hvor du også kan finde gode tips til, hvordan du kan pynte op i Ramadanen.
  • ModernEID: Jeres anbefaling – her kan man også købe diverse pynt til hjemmet og downloade diverse print 😉
 • Ramadankalendere: Det er helt nyt, at man i år har kunnet købe en Ramadan-kalender, og jeg har virkelig savnet et marked for den slags børneprodukter. Det er selvfølgelig også hyggeligt at lave sin egen, men mange har jo travlt, og der er mange måder en kalender kan være på, så det er et godt alternativ, hvis man ikke lige er den kreative type eller har tid. Hvis man selv vil lave noget og synes, at 30 dage er mange, så giv ikke op! En nedtællingskalender for de sidste 10 dage, som min søster lavede sidste år, er også en fantastisk ide! Her en oversigt over de forskellige typer:
  • Hjemmelavet/DIY: I år nåede jeg at lave vores egen, fordi jeg fik øje på de fine billige poser i Søstrene Grene og pludselig nemt kunne overskue en nærmest “Søstrene Grene-kalender”, haha. De fleste ting er nemlig købt derfra, og selvfølgelig ville jeg ikke lave én til hver, altså både til Isak og Munira, men lade konceptet gå ud på, at alt hvad der kommer ud af posen skal DELES :-). Jeg er egentlig ikke så meget for, at det materielle skal fylde meget. Tanken om at de skal lære at værdsætte små glæder, som at få en ny slags viskelæder, nye farveblyanter eller en frugtstang holder jeg mest af – især i Ramadanen, hvor det netop handler om at kigge indad, tænke på andre og være taknemmelig. Jeg har også lagt små Hadith-kort i, som vi læser op hver dag (se på billede). Kunsten er at finde de mest simple og letforståelige profet-udtalelser, og selvfølgelig er “Paradiset ligger under moderens fødder” med :-P:-D. Og så har jeg gjort noget smart med de sidste poser – nemlig puttet ting i, som vi alligevel plejer at bruge til Eid, som f.eks. en pakke tomme fine slikposer til at fylde med slik dagen før Eid (til uddeling), balloner og de fineste servietter. Du kan se det hele på billedet nedenfor. Jeg regner selvfølgelig med at genbruge gaveæskerne/poserne til næste år. Samlet har den kostet mig 258 kr. at lave + småting som frugtstang, kiks fra vores egen skuffe :-D. De brune papirposer er de gratis “kundeposer”, Søstrene Grene har.
  • Elefantos: Den første kalender, der udkom i år, er fra Elefantos og indeholder ud over selve kalender-arket en lille bog med 30 “historier”. Jeg må ærligt indrømme, at jeg blev lidt skuffet, da jeg så den, fordi jeg havde troet, at der var 30 små pixibøger med “rigtige” historier, haha. Jeg kunne da heller ikke forstå, hvordan den kun kunne koste 100 kr. :-D. Den er meget simpel med de 1-sides korte historier, og det er lidt ærgerligt, at man ikke “kommer i bund” i historien, og Munira på 6 år har lidt svært ved at få en rigtig relation til figuren i bogen, fordi fortællingerne stopper så brat. Når det så er sagt, synes jeg, at selve “historierne” er meget gode, men kan synes, at det er ærgerligt, at der kan blive brugt termer i lågen, for eksempel nr. 1, hvor Hijra-kalenderen bliver nævnt, når det ikke har indgået i selve historien. Det kan aldrig blive for letforståeligt for børn, og de skal helst opleve glæden ved, at de kan svare på spørgsmålene :-). Har I den selv? Vil meget gerne høre, andres oplevelse med den. Som sagt, jeg siger ikke, at den er dårlig! Er så glad for, at der findes noget 🙂
  • Ramadankalender med chokolade: Jeg aner ikke, hvordan denne er, men den skal da med på listen! Måske til yngre børn? Har I den? Smager chokoladen godt? Og der skulle også være “stof til reflektion i form af en hadith, en du’a eller et spørgsmål, der lægger op til videre samtale”, som der står på hjemmesiden.
 • Hverdagstradition: Igen kan en lille ting, man gør fast dagligt være med til at gøre dagen hyggelig. Udover pynt, som jeg allerede har nævnt tidligere, kan der være andre tiltag. Vi læser for eksempel tit med børnene, og selvom der er 3 ½ år imellem Munira og Isak, så er Isak bare med og kigger på tegninger, når vi læser sammen. Ramadanen er en god anledning til at læse om, hvor vigtigt det er, at vi er gode ved hinanden igennem forskellige beretninger op igennem tiden.
  • Børnebøger: Jeg har optur over vores seneste køb af børnebog. Da jeg var i København for at overraske min storesøster på hendes fødselsdag, var jeg lige forbi Zahra Books, hvor jeg plejer at se efter de nyeste børnebøger. Vi synes selv, at det generelt er svært at finde noget på dansk, som er velskrevet og pædagogisk i forhold til tekst og illustrationer til under 6-års-alderen. Jeg kan med glæde sige, at vi er meget tilfredse med “Min Første Koran Historiebog“, som er korte historier i et meget let og fangende sprog om f.eks. Adam og Eva, Abel og Kain, Noahs Ark med mere. Det var den, vi startede med inden Ramadanen, og kom hurtigt derefter i gang med “Koranfortællinger for børn”, som minder meget om den førstnævnte, og den fungerer også rigtig fint. Vi har kun læst den første historie i den sidste, jeg købte, som hedder “Et skatkammer af islamiske værdier for børn”, som er en blanding af profetfortællinger og hverdagssituationer/konflikter, der lærer om god moral. Et hit hos en 6-årig ;-).
  • Bagning: Elsker alle børn ikke at bage? Få lov til at have dej i hænderne, trykke og spise? Småkager er virkelig gode snacks til børnene og ikke mindst for at skabe en tradition for noget Ramadan-bagning. Prikken over i’et er så at finde forme, der kan associeres med Ramadan, og de her udstikkere er derfor lige svaret på efterspørgslen :-). Jeg har faktisk selv købt en æske i forbindelse med alt julesalget, hvor der også er stjerner og måner, hvis man vil prøve at holde øje med det inden næste Ramadan ;-). Jeg fandt det i Aldi.
 • At fortælle om Ramadan for børn: Hvordan forklarer I jeres børn, at Ramadanen kommer? Det er sjovt, at de herhjemme starter med at tro, at det decideret er en person, der hedder Ramadan, der kommer :-D. “Hvor er Ramadan”?, kan de små finde på at spørge, haha. Jeg kender faktisk nogen, som har opfundet en Eid-mand ala jule-mand, når Eid nærmer sig for at bidrage til stemningen og gøre det mere konkret :-). I forhold til den børnevenlige version af Ramadan plejer vi at sige, at det er en måned, hvor vi voksne ikke må spise og drikke en hel dag, for at se hvordan de fattige har det, og så vi bedre kan forstå dem og blive bedre til at hjælpe dem. Jeg synes, at det er fint at holde forklaringen simpel, og voksenversionen kan de få senere, når det begynder at lugte ud af munden :-D.

Og her kommer billederne :-). Skriver under hvert billede, hvis det ikke er mit eget 😉

ramadan pynt Ramadankalender
Ungernes legeværelse var selvfølgelig oplagt til at sætte kalenderen op. Jeg kom i tanker om, at jeg havde sky-opslagstavlen (også fra Søstrene Grene :-D), så det blev da en god løsning 🙂

ramadan kalender fyrre hadith ramadan kalender
Oversigt over de forskellige ting, jeg kom i poserne sammen med de små kort fra en Hadithsamlings-æske :-).

ramadanpynt eidpynt eid decorations
Fra SweetFajr.com

eid småkager ramadan kage
Udstikkere til Ramadan/Eidsmåkager herfra.

eid-paa-bakkerne3-png eid-paa-bakkerne4-png eid-paa-bakkerne7-png
Sidste år holdt vi fætter/kusine Eid-bagning for de små i familien, altså mine nevøer og niecer :-). Alle disse forme lavede vi enten ved hjælp af juleæsken fra Aldi eller også klippede vi selv skabeloner ud ved hjælp af Eid-pynt-bogen.

eid-paa-bakkerne8-png eid-paa-bakkerne10-png
Tænk at vores terrasse har set sådan ud! :-). Godt vi fik indsat en dør i stedet for vinduet, selvom det betyder at vi ikke kan stille samme pynt her, men vil nu sige, at vi er meget glade for at der kom en dør ind her :-D. Skabelonerne er igen taget fra Eid-pynt-bogen.

ramadanforberedelse pynt ramadanforberedelse pynt
Fra Sabrina Benjellouns hjem. Hvad kan flagranke ikke gøre 🙂

10 kommentarer

 • Sabrina

  Hej Esra
  Selvom indlægget er et par år gammelt nu synes jeg stadig det er mega hyggeligt at læse. Jeg tænkte på om du stadig opdatere din huegge.dk? Gad godt bestille en masse derfra men er i tvivl om jeg bare er for sent ude eller om den ikke opdateres længere ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Sabrina
   Dejligt at høre. Har ikke været så aktiv herinde, så beklager mit sene svar. Vi fik udsolgt og valgte ikke at trykke det samme igen, så desværre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maj

  Dejligt at finde flere og flere der prøver at gøre Ramadan til noget særligt! Og god ide med at samle ideerne.
  Dejligt med boginspiration for det er godt nok svært at finde. Kunne også godt bruge børnebøger med hverdagssituationer, men set mere fra en muslimsk families perspektiv.
  Vi har herhjemme en sparegris, hvor alle putter penge i i løbet af Ramadanen, og til sidst vælger vi hvor pengene skal gå til. Vi har også en kasse hvor vi samler legetøj, tøj mm som nogle andre kan få glæde af. Desuden har jeg selv lavet en kalender med pixibøger, de er jo ikke særlig “Ramadan” agtige, men skaber en stemning. Vi har også en bog hvor vi skriver hvad vi er taknemmelige for. Vi har fredagsgaver i stedet for noget hver dag og så har jeg selv lavet spiselige kalendere. Det var bare lige mine indputs 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hold op hvor jeg lige blev fyldt med inspiration til, hvad man kan lave med sine børn – tusind tak for at dele det! Jeg elsker virkelig alt det fokus, der er på at tænke på andre, og det bliver så naturligt for børnene også at huske på andre.
   Er enig i forhold til bøgerne, og selv hvis det er, så synes jeg ikke rigtig, at det er skrevet i et letforståeligt og godt sprog.
   Men mon ikke det kommer på et tidspunkt? 🙂
   I hvert fald rigtig glædelig Ramadan til dig og familien og tak for din inspirerende kommentar <3
   I morgen laver jeg boksen med taknemmelighed 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maj

   Glad for at kunne give lidt inspiration 🙈
   Har bestilt alt fra din hjemmeside og glæder mig sådan til at modtage det 😃
   Med tiden må Ramadan og Eid komme til at kunne mærkes mere og mere, da så mange efterhånden gør meget ud af det! (Jeg tillader mig i hvert fald at håbe)
   Også rigtig glædelig Ramadan til dig og dine ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Ja, det er så fedt med alt det, der efterhånden findes, som gør det nemmere og mere overskueligt at forberede sig og skabe en stemning i hjemmet :-). Håååber du er blevet glad for vores produkter 🙂 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandi

  Hej Esra. Hvor har du købt dine Hadith æske?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Sandi
   Det er et par år siden, og jeg tror, at det var Zahra Books på Blågårdsgade, men er altså ikke sikker 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hacer

  Hej Esra.
  Lad mig blot sige det sådan her: Jeg er utroligt fascineret!
  Ramadan Kareem

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Hacer
   Mange tak, hehe. Håber du blev inspireret 😉 Rigtig god Ramadan til dig også 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor er I vilde - tak!