Under min barsel med Isak (2014) gik jeg tit forbi Langgadehus Plejecenter i Valby – ja dengang vi boede i hovedstaden Københavnos. Det var stort, nyt og flot, men tomt. Plejehjemmet lå centralt og lige ved siden af det lokale indkøbscenter, og jeg kom således ofte forbi på de daglige ture med barnevognen. Jeg tænkte tit over, hvad der gemte sig derinde bag murstenene og glasfacaden, og en dag tog jeg mod til mig og ville gå derind – men hvordan gør man egentlig det? Er der et bestemt tidsrum, man kan gå ind på et plejehjem? Ringer man på? Og hvem lukker én ind?

Det viste sig, at døren var åben – og det var den i mere end én forstand. Man kunne gå direkte ind fra gaden, og da en ansat spurgte, om hun kunne hjælpe med noget, viste det sig at være forstanderen. Jeg fortalte hende om en idé, der havde spiret i mit hoved i noget tid: Når mange på barsel måske mangler social kontakt i hverdagen, når de i forvejen opsøger legestuer, når mange småbørn – særligt i de større byer – vokser op uden regelmæssig kontakt med ældre, når mange ældre måske også føler sig ensomme, og når mange plejehjem og lokalcentre faktisk har rigtig gode faciliteter – var det så ikke en tanke at etablere legestuer på plejehjem? Jeg søgte penge igennem Valby Lokaludvalg til indkøb af puslebord og til en rytmiklærer,  fik sponsoreret legetøj med mere.

Torsdag d. 25. juni 2015 åbnede Danmarks første legestue med rytmik på plejecentret i Valby. Et sted hvor beboerne kommer til festsalen og kigger på og leger med, når forældre på barsel kommer forbi med deres babyer. Dørene står åben hver torsdag kl. 13, selvom jeg ikke længere bor der, og den første halve time er der sang og leg med en rytmiklærer. Se mere på Langgadehus’ egen hjemmeside, eller læs mere om min første tur på et plejecenter, og hvordan idéen blev til virkelighed lige herunder.

Smil, Else, jeg er hos dig!

Åbning af Danmarks første legestue på et plejecenter – en succes! 🙂

Hvorfor blev legestuen på plejecentret til virkelighed? Lyt med i Radio24syv, hvor jeg fortæller om “fra tanke til handling”

Læs her hvorfor og hvordan du starter en legestue på dit lokale plejecenter

Så flyttede vi jo til hjembyen, Aarhus i november 2015. Jeg gik på barsel med Nora (2016), søgte puljemidler igennem Sundheds- og Ældreministeriet, for hvor kunne det være fedt, hvis jeg kunne skaffe mig en deltidsstilling til etablering af legestuer i Aarhus. Pengene røg ind på kontoen d. 11. juli 2017, og i november 2017 var jeg klar til at skyde de udvalgte 10 plejehjem i gang i Aarhus efter samarbejde med forstanderne og oplevelsesmedarbejderne fra de pågældende plejehjem. På hjemmesiden www.legpaaplejehjem.dk kan du se hvilke 10 plejehjem, der er med i projektet og læse mere om legestuerne på plejehjem.
Legestuerne foregår som åbent hus samme dag på ugen hver uge og kræver ingen tilmelding. Jeg håber, at legestuerne kan være med til at åbne mere op for plejehjemmene, være med til at danne relationer og glæde på tværs af generationer. Nedenfor kan du læse nogle af indlæggene relateret til legestuerne i Aarhus.

Lad os varme op, venner – alle hænder og alle ben – de 10 legestuer på 10 plejehjem

Vi er klar! 10 legestuer på 10 plejehjem i Aarhus – møde mellem generationer, smil på læber, gratis rytmik og kaffe – hver uge

Åbningen af første legestue på plejehjem i Aarhus – LYKKE