Åbningen af første legestue på plejehjem i Aarhus – LYKKE

Mit hoved er ved at eksplodere af glæde, jeg har ondt i kæben af at trække i smilebåndene, og kroppen har nærmest fået en overdosis af lykke. Jeg er GLAD. Første legestue på plejehjem er hermed afholdt, og jeg er sikker på, at de tilstedeværende ikke glemmer dagen foreløbig. De er overvældet af glæde på Tranbjerg Plejehjem, og som forstanderen sagde, så er de ældre ikke bare glade i de timer, legestuen foregik, men de kommer til at være glade hele dagen, og måske også i morgen og overmorgen på grund af den intense oplevelse. Jeg kan næsten ikke ramme tasterne af lykke, forvirring og glæde. Hvor var det rørende at se så meget liv på tværs af alder samlet ét sted. Latteren fra babyer og de ældre kører konstant i mine ører, og synet af de ældre, der nærmest blev som børn, fik mig til at blive rørt helt ind til knoglerne, som rytmiklæren også sagde. Og hvor er hun bare god, rytmiklæreren Kristina, som også er oplevelsesmedarbejder i kommunen og tilknyttet Musikskolen Laura. Det er desværre ikke hende, der kommer til at være på Tranbjerg de andre gange, for hun er allerede tilknyttet plejehjemmet Søholm i Stavtrup og Sandkåsvej i Hasle, som starter op i næste uge på onsdag henholdsvis torsdag. Vi har snakket meget om, hvordan vi inddrager både de ældre og babyer i rytmikken, og det er dét, Kristina er rigtig god til. Det er meningen, at de ældre skal sidde i samme rundkreds som forældrene og babyerne, så det ikke ender med, at de ældre ”bare” bliver publikum. Det hele gik dog så stærkt, fordi der var så mange, at det alligevel endte lidt med en ældre-rundkreds rundt om yngre-rundkredsen, men jeg kan love jer for, at jeg blev overrasket over, hvordan Kristina alligevel formåede at få alle med. Rytmikken startede med en navnesang, hvor Kristina gik over til alle babyer og ældre og fik dem til at sige deres navne og nogle af babyerne igennem deres forældre selvfølgelig på grund af alderen. På den måde var alle fra starten med i velkomst-sangen. Når alle lidt efter fik et rasleæg stukket i hånden, kunne jeg se få skeptiske blikke fra de ældre, som ikke helt forstod, hvad de skulle med det, men når legen og sangen kom i gang, blev der raslet og sunget i fællesskab. Hvor er det vildt, at et lille rasleæg og et stykke chiffontørklæde kan sætte gang i så meget, og det er altså ligemeget, om man er 1 eller 90 år gammel, så skaber det liv i kroppen, når man hører melodien af blandt andet ”Se min røde kjole og ”Jeg ved en lærkerede”.

Vi anede jo ikke, hvor mange der ville komme, og om der overhovedet ville komme nogen. Det er selvfølgelig ulempen, når der ingen tilmelding er, men det er lige præcist det åbne koncept, der har været vigtigt for mig at holde fast i. Folk skal bare kunne dukke op, når det lige passer dem på dagen – måske den ene uge, men ikke den anden, måske en halv time forsinket, og de skal kunne komme helt uforpligtende. Det skal ikke kræve noget, at vi lige kigger forbi de ældre på plejehjemmene, kommer hinanden mere ved og udnytter, at vi har tiden til at hygge sammen.
OG der kom nogen! Rigtig mange! Nu håber jeg ikke, at det skræmmer folk væk, at der kom så mange mennesker på Tranbjerg, for jeg synes, det er vigtigt at signalere interessen, og det er trods alt sjovere, når der er for mange end for få, når det er første gang. Jeg er sikker på, at det med tiden tager et naturligt leje, og jeg håber, at I bare bliver ved med sige det videre til folk, I kender – der er gravide eller mødre, der lige har født, så vi kan holde gang i legestuerne for altid.

Nu var det første legestue, og det er skønt at se interessen, som jeg også har kunnet fornemme på diverse opslag både igennem bloggen, den nye Facebook-side Leg på plejehjem og på min Instagram-profil @esra.ap, og det gør mig så varm indeni at være vidne til, at I er så mange, der gerne vil være med til at gøre noget godt. Der er så mange, der har sagt til mig, at de glæder sig til at hygge med dem, der også har været andres børn engang. At I synes, det er vigtigt, at vi gør noget for hinanden og ikke glemmer nogen af dem i vores samfund, som måske mest har brug for at blive tænkt på.

DR var forbi både med radio og kamera, og vi sad spændt og ventede på indslaget her til aften. I kan se det lige her. Det er nogle super gode optagelser, de har lavet, men jeg må indrømme, at jeg sad efterfølgende og havde en lidt flad følelse. Jeg er klar over, at selve nyheden om legestuerne på plejehjemmet er det mest interessante, men når jeg har gået og brugt så meget tid, lyst, kræfter og energi på mit projekt, og det blev præsenteret som om, at det var Aarhus Kommune, der nu havde indført legestuer på lokale plejehjem, så blev jeg sgu lidt ked af det. Anyways, det er jo heller ikke mig, det skal handle om, og jeg må sige, at de optagelser, de havde fanget af de ældre og babyer, ramte mig lige i hjertet, så der gik ikke lang tid før, jeg var go’ igen :-D.
Hov! TV2 Østjylland har da også lavet et indslag på hjemmesiden med video fra rytmikken, se her ;-).

Apropos at filme, så var der få af jer, der ikke ønskede at være med i optagelser. Det respekterer jeg selvfølgelig, og jeg har også sørget for at sløre de pågældende personers ansigter på de billeder, hvor de optræder. Jeg ved ikke, hvor meget mere mediedækning, der bliver på de andre plejehjem, men I må ikke holde jer tilbage fra at komme, hvis I ikke bryder jer om at blive filmet. Jeg har fuld respekt for, at man ikke vil være med på billeder eller video, og har virkelig prøvet at undgå at få de folk med, som ikke ønskede det, men det er godt nok svært, når der er så mange. Jeg vil jo så gerne dele glæden med jer derude, og det er jo igennem billeder, at vi kan inspirere hinanden til at gøre noget godt. Jeg gør mit bedste for ikke at tage de personer med, der ikke ønskede det, men håber på forståelse, hvis jeg på en eller anden måde er kommet til at få lidt af jer med.

Det er fredag, venner. Håber I sidder og nyder freden og glædes over de små skønne ting, der sker i vores hverdag. Hvor håber jeg, at dette initiativ kan være med til åbne mere op for plejehjemmene, og at I vil bruge dem mere, når I bare går forbi.

Husk at gå ind på legpaaplejehjem.dk og se hvilket plejehjem tættest på dig har åben legestue, og jeg håber sådan, at I vil vise den samme opbakning for alle øvrige 9 plejehjem, når de starter op næste uge og ugen efter.

img_3664  legestue på plejehjem img_3653
legestue på plejehjem legestue på plejehjem  legestue på plejehjem legestue på plejehjem legestue på plejehjem

legestue på plejehjem  legestue på plejehjem legestue på plejehjem legestue på plejehjem  legestue på plejehjem img_3567   legestue på plejehjem
img_3548 img_3535 img_3534 img_3527 img_3489  img_3451 legestue på plejehjem

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi er klar! 10 legestuer på 10 plejehjem i Aarhus - møde mellem generationer, smil på læber, gratis rytmik og kaffe - hver uge