Fırın sütlaç - tyrkisk risdessert

Vi bager for Palæstinas børn – hvor kom ideen fra?

Så kom det hemmelige projekt ud i “verden”, og tiden nu føles lidt som at være i en drøm. Jeg fik en ide for nogle uger siden, og kan ikke helt forstå, at det hele er ved at blive til virkelighed nu. Dette initiativ er virkelig et eksempel på, at intet er umuligt.

Da jeg kastede mig ud i blog-verdenen for lidt tid siden og oprettede en instagram-profil, imponerede det mig, at større kendte bloggere kunne have op imod 30.000 følgere, og hver gang de postede et billede, var der imellem 1000 og 3000 “synes godt om”-tilkendegivelser. Jeg var så betaget af det store netværk og kunne ikke lade være med at tænke på, hvordan dette kunne udnyttes i en god sammenhæng, for…

i øjeblikket er der meget fokus på Palæstina og jeg synes selv, at det er så frygteligt, som det går ud over børnene. Der er ikke så meget andet at gøre end at sende økonomisk støtte, men det er selvfølgelig også begrænset, hvor meget den enkelte familie har råd til.

Jeg kom derfor på ideen om, at skrive til nogle af de kendte mad-bloggere for at høre, om de ville være med. Jeg kendte selv bloggen www.thefoodclub.dk og skrev derfor til Ditte Ingemann, som den første og fik overraskende hurtigt svar fra hende d. 24. juli (Det er jo sidste måned!) om at det lød som en fin ide, men at hun gerne ville høre lidt nærmere om tid, sted osv. Tid? Sted? Jeg havde jo slet ikke tænkt på noget af det, men Dittes svar, skulle da nok få mig sat igang med at finde ud af det. Jeg skrev med det samme til andre mad-bloggere (rigtig mange!) og en hel ny verden åbnede op for mig. Jo flere jeg skrev til, jo flere svar fik jeg, og selvom mange var afvisende, gav én enkelt positiv tilbagemelding mig mere håb og jeg blev bare ved.
Da jeg selv bor i Valby og har gået forbi Marketenderiet flere gange om dagen, følte jeg et andet bånd til lige præcist det lokale. Jeg fandt hurtigt en e-mail-adresse til direktøren Bo Mertins og skrev til ham, om han ikke kunne være så sød at hjælpe mig med dette projekt. Jeg skrev til mange andre, og mange har stadig ikke svaret mig endnu, men som skæbnen ville det, ringede Bo mig op d. 28. juli på Eid-dagen. Jeg husker tydeligt sommerfuglene i maven, da jeg lyttede til hans besked på telefonsvareren foran Exotic Mix nøddeforretningen i Torvehaller, hvor jeg havde slæbt min søster og svoger fra Århus til, så de kunne møde den søde unge gut, der ejer butikken og købe lidt med hjem til Århus. Jeg fik slet ikke selv snakket med gutten, da jeg skyndte mig at ringe tilbage til Bo og kunne næsten ikke få armene ned, da jeg havde en fornemmelse af at han var positiv. Jeg glemmer aldrig det første han sagde, nemlig at han jo også selv havde børn. Vi skulle selv til Århus dagen efter kl. 8 om morgenen, men da Bo foreslog, at vi lige kunne tale sammen imorgen kl. 10 ændrede vi selvfølgelig lidt på det.
Okay, jeg kan godt mærke, at der er mange detaljer at skrive om, men jeg bliver nok aldrig færdig, hvis I skal få hele historien, så jeg prøver lige at gøre det lidt kort :-).

Bo sagde 30. august, og datoen og stedet var nu pludseligt på plads, og det gjorde det også lidt nemmere, når jeg skrev til bloggerne efter hjælp. Til at starte med, havde jeg slet ikke tænkt på sponsorering af noget, men da én af bloggerne skrev at COOP plejer at hjælpe med sponsorering af ingredienser, tog jeg hurtigt kontakt til dem. Pludselig blev jeg grebet af tanken om, at andre også kunne hjælpe i form af sponsorering af service til eventet og specielle ingredienser til kagerne. En af de mest positive oplevelser var min korrespondance med firmaet Lakrids by Johan Bülow. Det var så fedt at se den åbenhed og villighed til at hjælpe, hvor de kunne, og aldrig har jeg oplevet nogen, der var så hurtige til at svare, når man bad om gratis ting – respekt, virkelig, for jeg ved jo også, hvordan nogle slet ikke har villet svare eller bare afvist med en fælles automatisk besked, som de skal skrive til alle.

Det er så fedt, at se hvordan noget kan skabes med fælles kræfter – alles kræfter. Goodie baggen er også et eksempel på det. Cecilia fra copenhagencakes.com, som selv arbejder på en café, foreslog, at vi også kunne dele en goodie bag ud, for hun vidste, at Wulff og Konstali kunne donere en gratis kop kaffe, og det fik mig så selvfølgelig igang med at skrive til andre caféer og firmaer, som bloggerne mente kunne være interesseret. Efter at have brugt meget energi på COOP og fundet ud af, at man skulle kontakte ens lokale COOP-forretning, som alligevel ikke kunne hjælpe med det store, nævnte nogle af bloggerne navnene på de lækre chokoladefirmaer, og jeg skrev hurtigt til dem få dage før det hele skulle annonceres. Så heldig som jeg er, fik jeg svar både fra Chocolate and Love og Callebaut om at de gerne ville støtte vores event. Og sagde jeg ikke lige før, at gutten fra Exotic Mix i Torvehallerne er meget sød? Da en af bloggerne nævnte, at hun skulle bruge mange nødder, kom jeg i tanke om ham og tog ned til ham (god undskyldning for at tage i Torvehallerne :-)) og fik ham med på vognen! Hvor er det bare fedt, at så mange har ville hjælpe.

Nu kører det hele og vi venter på, at så mange som muligt har lyst til at støtte den gode sag ved at dukke op og spise lækre kager og få en god kop kaffe fra Kalles Kaffe – den sødeste kaffevognsejer Jacob – selvom det har krævet lidt at overtale ham, men lidt skal der vel også til for at overtale én til at lave gratis kaffe til så mange mennesker 😉

Jeg glæææder mig til at bage til alle de gavmilde mennesker, der kommer d. 30. august, og jeg har også fået lovet lidt hjælp fra familien, da der bliver rigeligt at se til. Venner og familie står klar til at ordne de praktiske ting på dagen og hente kager fra de lækre cafeer og hjælpe bloggerne. Det er så fedt, at La Glace vil lave en speciel kage i dagens anledning, og Kaffebaren på Nørrebrogade vil donere hele 7 af deres lækre lagkager og cheesecake. Og søde Niko fra Strangas Dessert Boutique donerer nogle af hans fineste desserter.

Lige om lidt regner jeg med at sætte en Mobile Pay-indsamling igang og håber, at vi også får samlet lidt ind via den vej. Jeg har virkelig følt med de her bloggere, jeg har fået fat i, at vi har været som en familie, og med hjælp fra jer skal vi samle ind til de stakkels krigsramte børn. KOM, vær med, lad os sammen – alle, dem der har Mobile Pay – donere en 10’er og se hvad det kan blive til med fælles kræfter :-).

12 kommentarer

 • Nabila

  Kære Isra, vi nåede idag frem til det flotte arrangement en halv time inden lukketiden. Og hvor er jeg glad for og taknemlig for at have nået det!
  Det var et super dejligt arrangement og du og alle der hjalp dig med at føre projektet ud i livet skal have af hjertet tusinde tak!!
  Som palæstinenser, som mor, som menneske rører det mig dybt hvor fantastik smukt dette initiativ er…. Og ekstra plus at det glæder den søde tand 🙂
  Jeg nåede ikke at hilse på dig til eventet, da alle de lækkerier optog min fulde opmærksomhed 😉 Men ville blot takke dig igen igen
  Af hjertet tak
  /Nabila

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære søde Nabila. Jeg er først nu ved at vende tilbage fra drømmen, så beklager mit sene svar. Hvor er jeg glad for at høre, at du nød det og for dine fine ord. Det er os der siger tak, fordi du gav dig tid til at komme, og jeg kan sagtens forstå, at du var optaget af alle de lækre kager. Hvor er jeg glad for at høre om din positive oplevelse. Af hjertet tak for din oprigtighed 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Günes

  Jeg tror jeg har misforstået noget. Jeg troede du vil give et telefonnummer til Mobile Pay. Jeg vil gerne donere billet prisen via Mobile Pay. Skal jeg bruge dit mobil nummer til det??

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Så fik vi det vist ordnet. MobilePay nummeret er 53159541 ;-). Hvor er det sødt af dig at donere billetprisen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Flot blog, spændende opskrifter og stort respekt for projektet!! Det giver blod mig blod på tanden til at kaste mig ud i lignende projekter. Hvor der er en vilje er der vej…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   1000 tak Sarah. Dejligt at høre og jeg vil da helt bestemt anbefale dig, at kaste dig ud i det. Det er rigtig hyggeligt. Glæder mig til at pleje den lidt mere, når det hele er overstået på lørdag :-).

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Salli

  Godt gået Esra!! Sååå stolt :-))) ma sha alah!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Günes

  Jeg kan desværre ikke komme 🙁 men jeg venter på Mobile Pay, så jeg alligevel kan være med!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Øv, øv.. Ville gerne have set jer, søde. Hvad mener du med venter på Mobile Pay?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Derya

  Du er super sej!!!
  Stolt af dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   En ide kan blive til meget, hvis andre også er med på den. Bloggerne er virkelig seje! Og tak søde Derya, dejligt med jeres støtte 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fırın sütlaç - tyrkisk risdessert