Et nyt hjørne - et nyt menneske i vores liv :-)

Plankebord: Lav dit eget spisebord af ege-planker – på 2 dage!

lav dit eget spisebord

Da vi flyttede fra Valby, var vi lidt for hurtige til at sælge lidt for mange af vores større møbler, men sagen var jo, at vi ikke vidste, hvor vi skulle ende, hvor meget plads vi ville få, og hvor lang tid vi skulle crashe hos svigermutter her i Aarhus – og det blev jo også til hele 2½ måned! Og så er det jo en god undskyldning for at komme af med nogle af de ting, vi var lidt trætte af, og som vi vidste, vi kunne sælge uden at miste alt for meget, og så (ja, kan blive ved :-)) kunne vi spare plads i flyttebilen og opmagasineringen i Aarhus. Tro det eller ej, men det flyttefirma vi endte med (BilligFlyt) var så vilde, at de formåede at pakke det hele så kompakt, at det kunne være i et depotrum på 5,8 kvadratmeter! Det er da lidt sygt, men jeg klager da ikke over, at vi skulle betale under 500 kr om måneden hos Nettolager for at opbevare vores ting. Deres afdeling i Aarhus var spritny,  og fordi vi var blandt de første 100 kunder, vandt vi en tur til Oslo med færge, men ja, aner ikke, hvornår vi skulle få tilbuddet brugt (luksusproblem, I know ;-)).

Nå, men takket være dba.dk og nutidens smartsphones gik mange af mine sidste toiletbesøg i lejligheden med at tage afsked med mange af vores møbler, heriblandt det sorte Wake-spisebord fra Bolia med masser af skrammer og fine afskrabninger fra Munira og Isaks mange middags-fornøjelser.

Jeg havde luret lidt igennem andre bloggere, at man kunne lave sit eget spisebord af spærtræ (plankebord) og tænkte at det nok var en nem sag, og at vi havde en masse tid hos svigermor til at lave det. MEN virkeligheden var jo så (fandt vi ud af), at vi jo ikke kunne gå i gang med noget, før vi vidste, hvor vi skulle bo, og hvor stort bordet kunne være. Så ja, det endte med en højgravid Esra med fire uger til termin, der stadig var klar til udfordringen, især efter at jeg havde hørt om værkstedet på Godsbanen her i Aarhus – bare lidt handlingslammet!

Ja, se! Det er nemlig liige det med et værksted, der gør det hele meget nemt her i Aarhus. Vi var faktisk først ude på et savværk i Herskind (på bøøh-landet vest for Aarhus), og her kunne man sagtens købe ege-planker, men så skulle man jo også tænke på at transportere dem, og prisen var ikke helt lav. Det fede på værkstedet på Godsbanen er, at der er en masse træ at vælge imellem, alt udstyr og maskiner og vigtigst af alt: to-tre medarbejdere, der går rundt og hjælper til – ja, når man nu skal skære i 5 cm tykke egeplanker, er det meget godt at få hjælp til eller nærmest få dem til at gøre det! Vi betalte 2 (dage) x dagsbillet (30 kr), og jeg slap for at betale for mig selv, da det jo endte med, at jeg med min mavse ikke gjorde andet end at kigge på og give ordrer :-D. Det gode ved at købe træet fra selve værkstedet er, at du så har frit adgang til alle maskinerne.

Nå ja, og hvorfor ege-planker? Vi tænkte, at nu hvor vi skulle kaste os over projektet, kunne vi gå helt til den og vælge de her mere rustikke planker fremfor spærtræ, som mange andre bloggere har eksperimenteret med, se f.eks. Valdemarsro og Passionsforfashion (lidt billigere løsninger). Og så er der et eller andet idyl-nostalgisk ved tanken om at eje noget 100 år gammelt egetræsbord, når/hvis vi engang bliver så gamle, og ellers kan vores arvinger slås om det :-D.

Godt så: vi tog ned på værkstedet, valgte tre stykker planker (4400 kr), og det er sådan, at alt hvad du har af rester på over 40 cm kan værkstedet bruge, så du kan slippe for at betale for en hel planke. Vi lavede et bord på 260 cm og 105 cm bredt (3 x 35 cm). Vi gik efter masser af knaster, selvom vi ved, at det er lidt upraktisk, men det er jo pænest og mest autentisk, og så må vi se, hvordan det fungerer i forhold til skidt og støv, og ellers skulle man kunne købe noget epoxy og fylde knasterne ud med, men det har vi ikke kigget nærmere på endnu.

Anyways – alt hvad du gør:

 • Vælger tre stykker planker, tegner op med de mål du vil have.
 • Skærer stykkerne ud på en rundsav – bare så du har den rigtige bredde. Længden retter du til til sidst. Du får hjælp fra medarbejderne til rundsaven og faktisk det hele!
 • Så skal plankerne på et afretterhøvl på alle flader, så vinklerne bliver rette.
 • Plankerne skal igennem en tykkelseshøvl, indtil du får den tykkelse, du ønsker, på bordet. Uffe kørte dem igennem, så vi endte på en tykkelse på 4,5 cm på hver planke.
 • Længden skæres til, så du får den helt rigtige længde, du ønsker.
 • Vi besluttede os for at lave tre tværstykker af samme træ til at samle/holde de tre planker sammen. Man kan også købe noget i metal (vinkeljern) i byggemarkeder, hvis det er.
 • Vi tog plankerne med hjem og fik dem finslebet i hånden med noget af det fineste sandpapir, tørrede al støv af, og masserede plankerne med noget rustik naturolie (klar) fra Bauhaus (119,95 kr).
 • Sæt plankerne på gulvet, læg dem sammen med den afstand du ønsker. Uffe fandt nogle afstandsbrikker (59,95 kr) i Bauhaus, som man kan lægge imellem, så man er sikker på, at der er den samme afstand over det hele.
 • Bor huller i tværstykkerne og skru skruer i (se billederne nedenfor).
 • Skru bordbenene på plankerne – vi købte det her fine Hay bordben (2 stk, 1089 kr), og du skal være opmærksom på, at der kun er to huller på bordbenet, til at skrue benet fast på plankerne, og disse huller var faktisk meget tætte på at overlappe hullerne imellem plankerne, hvilket ville resultere i, at vi ikke ville kunne sætte bordbenet fast til plankerne, men vi var lige netop heldige.

IMG_3872
Plankerne ser ikke pæne ud i den her tilstand, og det kan være svært at forestille sig, at det  overhovedet kan komme til at ligne noget – vi tog chancen, og er megaglade for at vi gjorde det! 🙂


Ja, der var næsten kun mænd, men derfor ingen grund til at blive skræmt væk! 🙂

IMG_3917
Uffe og jeg er ikke helt enige om, hvordan kanterne på siderne skal være, og indtil videre har han fået sin vilje, så vi lader kanterne være uslebne og rå, men det er altså ikke vildt pratisk, og jeg har oplevet mit tøj sidder fast nogle gange, selvom Uffe ikke helt tror på mig! Ligeså snart vejret bliver lidt bedre, så skal vi igang med kanterne 🙂

IMG_3920
Her kan du se de der afstandsdimser, som man sætter ind så mange steder som muligt, så man er sikker på, at hullerne får samme afstand – siger nok lidt sig selv :-D.

IMG_3929
Her er det ene tværstykke, som Uffe lavede en masse huller i. Så er man da sikker på, at plankerne bliver holdt godt og grundigt sammen.

IMG_3905

Vi var så nysgerrige, at vi bare satte to af plankerne op på bordbenene – og af praktisk grunde – for at se, hvordan bordet nogenlunde ville se ud. Plankerne skulle nemlig masseres godt med olie, men vi må erkende, at vi skulle have gjort det tre eller flere gange, men huset kunne simpelthen ikke luftes ud mere på grund af kulden, så det venter vi lige lidt med.

lav dit eget spisebord

P1060575lav dit eget spisebord

lav dit eget spisebord

lav dit eget spisebord

 

Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap.
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen.

39 kommentarer

 • Tine

  Sikke et flot bord.. har lige et enkelt spørgsmål ☺️ hvor langt fra hjørnet bør bordbenet sidde?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Mange tak og beklager det sene svar. Hmmm, vi har bare sat det sådan cirkus 😀 Mener jeg! Ej, jeg må lige spørge manden. Vender tilbage!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michell

  Hej Esra, fedt indlæg! Det ser rigtig godt Ud! Nu hvor i haft bordet i noget tid, kan du så ikke give os en opdatering på om det at i valgte planker med masser af knaster var en god beslutning i forhold til støv/skidt? Og overvejede i nogensinde at bruge sæbe istedet for olie?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Michell
   Jeg elsker de knaster! Har slet ikke tænkt på det som et problem i forhold til skidt/støv i den tid vi har brugt det. Det sætter sig ikke rigtig fast på den måde, og man kan bare puste det op, hvis der er brødkrummer eller andet. Det eneste, der har irriteret mig mange gange, er, når børnene har væltet krus med saft/vand, og det hurtigt ender på gulvet, fordi der er huller i mellem de tre planker. Nu har vi også tre små børn, så det skulle vi måske have tænkt på, men anede ikke, at vores børn var så gode til at spilde! 😀
   Vi er SÅ glade for den oliebehandling, vi har givet plankerne. Den der varme gylden farve er så lækker, så nej, har ikke overvejet sæbe 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej. Tak for en fed artikel. Vi har kastet os over samme projekt. Jeg var på jagt efter afstanden mellem plankerne 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Martin, fedt! Det med afstanden kan være til stor diskussion, og det tog noget tid at blive enig herhjemme 😀
   Held og lykke med det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sturle

  Hei. Hvilket flott bord dere har laget. Jeg ble selv inspirert av bloggen din og har gått i gang med å lage bord selv. Jeg har også benyttet Hay Loop stand ben, men jeg synes bordet blir litt høyt. Hva er deres erfaring? Synes du deres bord er litt høyt? Bordet blir 77-78 cm høyt, noe som er ca. 4 cm høyere enn normal høyde for et bord.
  Takk for inspirasjonen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Sturle. Hvor lyder det fedt! Mega spændende at du er gået igang med det. Altså, nu er jeg selv 170 cm og Uffe er over 190 cm, så vi har måske af den grund slet ikke tænkt over, at det er for højt :-D. Jeg har nogle gange, når jeg har siddet med min bærbar, tænkt at det måske var lidt for højt i forhold til min arbejdsstilling, men slet ikke i forhold til spisestilling :-).
   Nu ved jeg ikke, hvor meget forskel der er på højden af spisestolene, men vi har ikke oplevet bordet som højt 😉

   Rigtig god fornøjelse – håber det lykkes på en eller anden måde 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hej Esra.
  Hvor har I lavet et flot bord!
  Jeg står selv og skal ned på Godsbanen og lave et bord selv her en af dagene. Jeg har allerede nogle gamle brædder, som jeg gerne vil bruge til det, men ved du, om det er tilladt at medbringe eget træ i træværkstedet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Mia
   Mange tak! Vi er simpelthen også bare såå glad for det. Hvor spændende! Dengang vi var dernede, kunne man også tage sit eget træ med, intet problem. Jeg var faktisk tilfældigt forbi forleden og kunne se, at de har ændret på priserne. Mener de tager timepris nu, men det står nok også på deres hjemmeside. Jeg ved ikke om de har lavet det om, i forhold til om man må tage sit eget med, men man kan sagtens lige ringe til dem, se her: http://godsbanen.dk/muligheder/godsbanens-aabne-vaerksteder/trae/

   Held og lykke med det! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nikolaj

  Hej.

  Flot resultat!
  Må man spørge, hvilken olie har i brugt til bordet? synes det er en jungle med valg af olie.

  Og har jeres bord “slået” sprækker efter det er kommet ind i varmen at stå?

  Mvh Nikolaj

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • 2verdener

   Hej Nikolaj

   Mange tak! Vi er meget glade for bordet. Jeg har skrevet om olien i indlægget med link til produktet. Kunne se at ordet ikke var understreget, men har gjort det nu, så det er mere tydeligt i teksten. Det er en rustik naturolie (klar) fra Bauhaus. Tjek linket i indlægget.
   Nej absolut ingen sprækker 🙂

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne Bunch-Nielsen

  Hej Esra

  Sikke et flot resultat!
  Vi er igang med samme projekt herhjemme. Har købt planker i Bauhaus og har nu fået dem transporteret hjem.

  Jeg er meget i tvivl om behandlingen af plankerne. I har brugt olie (natur) kan jeg se. Er I glade for det (farve + vedligehold). De er jo så smukke i farven sådan nogle planker inden behandling og er bange for, at olien gør dem for mørke. Har I oplevet det?

  Kh. Sanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Sanne
   Tusind tak! Og hvor er det spændende med jeres projekt også. Vi er meget meget glade for den naturlige farve, som selvfølgelig er lidt mere mørk end den ubehandlede planke, men det giver mere en varme end at den decideret bliver mørk. Vi nåede jo aldrig at mætte den helt med olien dengang, så vi fik den olieret sådan rigtigt for ikke så lang tid siden. Det er blevet så fint, og det er er vigtigt at mætte planken helt med olien, så den ikke bliver modtagelig over for alt muligt f.eks. spildt vand, madrester osv. Jeg gav den faktisk olie 3 gange med ca. 12 timers mellemrum. Vi havde jo også slebet det, så det sugede det til sig. Jeg vil helt sikkert anbefale at give den natur-olie medmindre man er til det helt rå look, som jeg selv også synes er rigtig pænt, men har været nødt til at tænke på det praktiske, når vi har 3 børn :-D.

   Held og lykke med det, og jeg glæder mig til at høre om det færdige resultat, hvis du vil skrive om det 😉

   Søde hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sanne Bunch-Nielsen

   Tak for svar! Vi har også en lille een herhjemme, så god pointe med, at det praktiske også skal spille ind 🙂 Tror jeg kaster mig ud i olien, tak!

   Giver lyd, når vi har et færdigt resultat.
   Kh. Sanne

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Selv tak Sanne. Glæder mig til at høre om det færdige resultat

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • simon

  Hejsa super lækkert bord. Jeg er lidt i idefacen med samme projekt. Hvad var prisen for 3 planker ude ved herskind savværk kan I huske det? det lyder bare af meget for 4400kr for 3 planker inde på godsbanen? Og må man hvis man finder 3 planker tage dem med ind på værkstedet på godsbanen og høvle dem også samle resten hjemme?

  Vh simon Sørensen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Simon

   Det skal du da prøve så ;-). De var ret lange og brede dem på Herskind savværket, så man var nærmest nødt til at lave bordet af kun to planker. Det var nok omkring 3000 kr. Vi synes, at det er pænere med tre planker, og så var det også rigtig fint at slippe for at skulle finde en trailer og bære det over på værkstedet. Du kan sagtens komme med dine egne planker, men så skal du udover dagsbillet betale lidt for de maskiner, du bruger. Prisen kender jeg ikke, da vi selv havde fri adgang til det hele, fordi vi købte plankerne derfra. I forhold til prisen, så regner de på kvadratmeter-størrelse, og hvis du ikke bruger noget af det hele stykke træ, så kan du slippe billigere afsted med det, men det ubrugte stykke skal være mindst 40 eller 60 cm (kan ikke helt huske det! :-)).

   Giv endelig lyd fra dig, hvis du kaster dig ud i det. Vil meget gerne høre, hvordan det er gået 😉

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Torsten Bruun

  Hej
  Flot bord!
  Hvor meget vejer bordet?
  De ben du har brugt fra Hay bærer kun max. 100 kg iflg. Hay’s beskrivelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Torsten

   Mange tak, og det er blevet endnu pænere efter, at vi har givet det endnu en omgang olie. Altså.. jeg aner ikke hvad plankerne vejer, men Uffe siger, at det ikke er mere end 100 kg, så mon ikke det går 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej! Hvor ser det godt ud! Godt gået 🙂 Håber du har tid til at svare på et lille spørgsmål – Står jeres bord stabilt nok med de bordben fra Hay? Jeg har selv et mega tungt egetræsbord, der minder lidt om det her. Jeg vil gerne skifte bordbenene ud og har derfor købt et sæt fra Hay – Men når vi stiller træpladen på dem, for at prøve dem af, står det virkelig og vakler/ustabilt :/ kan man gøre noget for at stabilisere, bliver det bedre når man skruer dem fast, eller er det bare noget man må leve med? 🙂
  Mvh Camilla

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Camilla
   Tak! Jeg ved godt, hvad du taler om :-). Nu er vores jo tre planker, der er sat sammen, og efter at vi skruede pladen fast, kunne vi se, at der var højdeforskel i den ene ende, og faktisk kun ved det ene ben – ikke meget og slet ikke noget, der giver problemer. Vi har lagt et styk foldet A4-ark under, og det er det. Hvis I har én hel plade, kan jeg forestille mig, at det også vil give samme problem, men det vil helt klart blive mindre tydeligt, når I skruer det fast (tror jeg). Det er jo svært at sige, men jeg tænker, at det bare må prøves af.
   Lyder meget spændende! Vil meget gerne høre, hvad I ender med 🙂

   Hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Irisanda

  Et flot bord I har fået lavet. Tak for inspirationen. Hvor er lampen fra?

  Hilsner
  Irisanda

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Tusind tak Irisanda. Vi er også rigtig glade for det. Den hedder Big Bang og kommer frem på Google, hvis du søger (husk at skrive lampe også :-D). Vi købte den selv dengang vi boede i Valby, hvor der var en interiørbutik, der hed Interstudio.

   Søde hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hej esra

  Sikke et fint bord! De er så søde til at hjælpe nede på godsbanen, vi har også lavet et skrivebord dernede af krydsfinerplade.

  Kan godt forstå i valgte egetræ, det er virkelig flot og holdbart. Er det modstandsdygtigt over for pletter og små børnefingre med olien? Jeg tror vi bruger denne diy til når vi skal have nyt spisebord snart!

  Kh Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Louise
   Tusind tak! Vi er bare så glade for bordet, selvom vi jo egentlig ikke er helt færdige. Vi mangler at give den en god omgang olie igen, men vi er helt overraskede over, hvor nemt man kan tørre pletter fra madrester af. Vi er nemlig lidt dårlige til at bruge dækkeservietter eller dug, og børnene har flere gange spildt vand eller tværet maden på bordet. Vi kan godt se, at bordet trænger til olie, og jeg håber virkelig også, at vi snart får masseret den med olie 🙂
   Vil meget gerne høre om jeres projekt, når I går igang! 🙂
   Søde hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nurcan

  Hej Esra!
  Flot arbejde. Tak for inspirationen og vejledningen! Det vil jeg bruge, når vi når så langt med vores boligprojekt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Nurcan

   Dejligt at høre! Uhh, hvor spændende med boligprojekt – håber I kommer godt igennem det ;-). Det er virkelig skønt at eje noget, man selv har produceret 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er et smukt bord, og det bliver bare ekstra fedt, når man selv har lavet det. Vi lavede et skrivebord med en bred egetræsplanke, som vi købte for ingen penge i et byggemarked, men hold op hvor var det tungt at få slæbt ud i varebilen. Der skulle flere granvoksne mænd til at hjælpe 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Susanne

   Det er jo det! Hver gang jeg kigger på det, dukker billedet af os på Godsbanen frem, så vi har nogle rigtig fine minder fra det 🙂 Jeg fatter faktisk ikke, hvordan Uffe fik det hele slæbt med hjem, for tungt var de også de planker 🙂

   Søde hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gökhan

  Selam abla, det værksted i bruger på billede 3 er det også i Bauhaus eller?

  Ellers rigtig flot bord. Al held og lykke til jer.

  Mvh

  Gökhan

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gökhan

   arh sorry du havde skrevet det vat på træværkstedet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Gökhan
   Yep Godsbanen 😉
   Tusind tak!

   hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mikkel

  Sådan! Det ser godt ud i jeres flotte hjem! Mikkel fra Godsbanen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Mikkel

   Hyggeligt at se dig herinde – mange tak, og tusind tak for hjælpen! Det var jo ikke rigtig sket uden din hjælp! SÅ fedt sted 😉

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Abdullah

  Det er så fedt, at I har lavet jeres eget spisebord! Det tror jeg også, at vi gør! :))))

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Fedt at inspirere andre mennesker – det skal I da helt sikkert prøve! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hajar

  I looove it❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et nyt hjørne - et nyt menneske i vores liv :-)