Vær ikke en kylling

De flestes reaktion, når de hører, at jeg har 5 søstre er “hold op en hønsegård!”. Hønsegård? Hvad ved du om hønsegårde? Ja, hvis du køber buræg, så er der i hvert fald slet ikke nogen gård. Måske tænker du ikke over det, når du rækker hånden efter den billige bakke – at buræg ikke bare er navnet, men også indikerer, at hønerne “lever” og lægger æg i et bur.
VI levede 8 mennesker i en 85 m2 stor lejlighed og havde dermed ca. 10 m2 pr. person – stadig langt bedre end de forhold, burhøns er underlagt, og måske tænker du, at man slet ikke kan sammenligne det på den måde?

Da jeg startede bloggen sidste år, var tanken, at jeg ud over alt det gode også ville sætte fokus på de ting, der plager mig. Ud over krigsramte børn og trængende hjemløse synes jeg nu, at tiden er inde til de lidende – lidende dyr. Der er mange dyreforhold, man kan tale om, men det her med buræg går mig virkelig på. Jeg forstår SIMPELTHEN ikke, at vi kan blive ved med at købe buræg.

Jeg har derfor tænkt mig at gøre dét, som jeg, lille Esra, kan på mit eget plan – SKRIVE og råbe om hjælp. Ja, hvis det stod til mig, ville jeg sætte mig selv ind i et bur foran et supermarked og demonstrere virkeligheden. Den virkeligheden, der ligger så fjernt fra den almindelige borger, som tit bare lever i sin egen verden. Nej, vi kommer måske ikke til at redde hele verden, men tænk hvis jeg bare kunne få 100 mennesker til at stoppe med at købe buræg? Læs videre og lad mig vide, om du har ændret holdning. Jeg plejer ikke at spørge om din hjælp så direkte, når det handler om mig selv, men for kyllingernes skyld tillader jeg mig: HJÆLP mig med at sprede mit indlæg på f.eks.Facebook, så vi kan påvirke andre til at droppe buræg! Vil du være med?

Godt, så vender vi tilbage til min barndoms lejlighed. 85 m2. Hvis du var en burhøne, skulle du dele lejligheden med 1104 andre høns. Hvis du var en økologisk høne sammen med 509 andre. Se, så tænker jeg, at vi jo faktisk havde rigeligt med plads i den lejlighed. Selvfølgelig giver det ikke helt mening at sammenligne mig selv med en høne, da vi også er forskellige i størrelse osv., men måske giver det bedre mening at prøve at forestille sig, hvordan det ville være, hvis vi i stedet for 8 mennesker levede 17 mennesker på 85 m2? Det svarer nemlig den forskellen på en økologisk høne og burhøne. Og så er det jeg tænker: Puuuuuuha. 17 mennesker i den lejlighed? Jeg ville i hvert fald trænge til noget luft! Men vent. Som burhøne har du ikke adgang til at komme ud. Du bor faktisk så indeklemt, at du ikke har plads til at strække armene ud, hoppe eller danse, hvis du skulle få lyst til det. Måske vil noget sollys fra vinduet hjælpe på humøret, men desværre er der ingen krav til det. Kan du mærke det? Du er klemt inde, får selvfølgelig din daglige faste føde og vand, og du er låst inde i et “bur”, hvor du under disse forhold skal lægge æg – ja du skal “føde” børn, fordi du er en del af en industriproduktion. Og bare rolig, du kan måske ikke holde det ud – du er ramt af stress og tænker på at sluge en pille og begå selvmord. Det behøver du slet ikke. De har sørget for at du vokser 50 % hurtigere end det normale og nok skal dø inden alt for længe. Og selvom det er hårdt at bære din krop, der er pumpet med foder, der gør, at dine ben næsten ikke kan bære din overkrop, kan du se frem til at du skal slagtes.

Mange tror, at økologiske æg kun handler om, at hønsene har fået økologisk foder. NEJ – det handler også om dyrenes velfærd. At de ikke må lukkes inde i et bur, at de får lov til at komme udenfor og gå og få frisk luft, at de lever i en HØNSEGÅRD. Og ja, kald mig endelig en kylling, men en kylling, der lever på en gård og har lidt frihed.

Dyrenes Beskyttelse har lavet en oversigt over forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg, som du kan se lige her.

Hjælp mig med at give kyllingen mere frihed! DEL meget gerne indlægget. TAK!

Du kan følge mig på Instagram og se flere billeder: @2verdener
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin’ her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen 😉

8 kommentarer

 • Godt indlæg! Jeg bliver også så harm over, at nogle kan finde på at købe buræg. Alle kan have råd til økoæg – det handler om at prioritere. Min tyrkiske kæreste er kommet til at købe buræg, fordi han ikke vidste bedre og først forstod han ikke, at jeg gik SÅ meget op i økoæg, men måtte fortælle ham, at danske buræg er noget helt andet end i Tyrkiet. Selvom der sikkert også findes dårlige produktionsforhold, er der nu større dyrevelfærd, fordi mange køber æg på markederne – friske fra landmænd i nærheden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Tak! 😉
   Og du har helt ret i det med prioritering, og der er desværre mange, som bare ikke rigtig tænker særligt meget over det med buræg. Min mor, som jo også er tyrkisk, tænker f.eks. at, hvis det kan sælges i Danmark, så er forholdene nok gode. Hun stoler måske lidt for meget på det danske system, som i hendes øjne absolut ikke kan tillade sig at udsætte dyr for dårlige forhold. Åhh ja, markeder/bazar i Tyrkiet, mmmm :-).

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rukiye

  Godt indlæg. Kan specielt godt lide overskriften :-).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   TAK Rukiye! Uffe synes, at jeg er meget kreativ, når det kommer til overskrifter – måske har han ret 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Deniz

  Tak for et godt indlæg :)! Synes det er direkte uetisk at købe buræg som forbruger, men synes også leverandørene kunne tage Coop som et godt eksempel og direkte stoppe salget heraf.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Tak Deniz. Det er virkelig svært at fortå, hvordan det overhovedet kan finde sted, men fedt som du siger, at der er nogen, der ligefrem vælger at droppe salget af det. Virkelig flot!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Abdullah

  Godt indlæg!
  Er helt enig. Vi køber heller aldrig buræg og jeg opfordrer også altid mit netværk til at lade være.
  Hellere give lidt mere i kroner og få en god samvittighed end omvendt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Fedt! Er helt enig i at det bedre kan betale sig i forhold til samvittigheden! 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forkælelsestid! Gratis produkter fra Moroccan Hammam: Arganolie, Ghassoul Body Wrap, Savon Beldi Noir og Kessa handske. Værdi 582 kr! Senest søndag d. 19. kl. 12!