København uden dialekt og halloween i Tivoli

Når man føler uretfærdighed

2810

Jeg kan simpelthen ikke komme over det her. Jeg havde besluttet mig for at ignorere det og æde en pakke pålægschokolade, men det hjælper ikke på det. Jeg bliver simpelthen nødt til at skrive om det her, fordi jeg SIMPELTHEN ikke kan skrive om andet, før jeg har fået det her ud. Måske fordi det rammer tæt; fordi jeg selv bader i Gellerupbadet, når der MØRKLÆGGES og spøgelserne kommer; fordi jeg kan mærke uretfærdigheden som en lussing i hovedet på mig. Lad os få fakta på bordet. I politik lytter man til fagpersoner. Dem der KAN deres sag. Men hvorfor lytter man ikke til dem her? Giv mig én grund til, at jeg skal tage politikere seriøst? Seriøst?

På baggrund af forslaget om kønsopdelt svømning rejst af Venstre i Byrådet sender man det til vurdering i Magistratafdelingen for Kultur og Borgerservice (MKB), så de kan komme med et fagligt synspunkt på “problematikken”. Konklusionen er:

“Det er MKBs vurdering, at den kønsopdelte svømning i de kommunale svømmehaller er med til at skabe sunde og aktive borgere og at det er en del af et differentieret tilbud, der er med til at skabe lige adgang til at dyrke fysisk aktivitet i trykke rammer for alle borgere ? uanset køn og kulturel baggrund.”

Du kan læse hele udtalelsen her. Jeg har lige for “sjovs” skyld fremhævet nogle uddrag nedenfor:

I slutningen af 2009 fik AGF Svømning tildelt 250.000 kr. fra Mary-fonden, som skulle bruges til integrationsfremmende svømmeaktiviteter i Gellerupbadet. Modarbejder Mary-fonden integrationen?

I svømmehallen ruller man persiennerne ned for tre dørpartier samt for et vinduesparti med gardiner ind mod billetsalget og aktivitetsrummet. Persiennerne er opsat af sikkerhedsmæssige årsager, da sollys udefra ellers kan skabe genskin i vandet, mens gardinerne er opsat efter ønske fra både kvindeforeningerne og naturisterne. Der mørklægges jo godt og grundigt.

Det er den mest besøgte svømmetid i Gellerupbadet. Samtidig er det Sport & Fritids vurdering, at det for en gruppe af kvinder med anden etnisk baggrund er første skridt på vej til et aktivt fritidsliv og til at deltage i motionsaktiviteter overhovedet. Jamen, hallo vi taler jo om Gellerup!

Da den kønsopdelte svømning besøges af både muslimske kvinder og af kvinder med anden religiøs baggrund anses afskærmningen ikke for at være religiøst betinget, men mere et spørgsmål om personlige og kulturelle præferencer. Nejnejnejnej, det kan selvfølgelig ikke passe!

Svømning kun for kvinder skaber trykke rammer for fysisk aktivitet, og det giver fællesskabsfølelse og udvider horisonterne. Disse foreninger er et fristed for alle kvinder uanset etnisk eller religiøs baggrund. Et eksempel herpå er i Skovbakken Svømning, hvor der på kvindesvømmeholdet på Vorrevangskolen er flere etnisk danske kvinder end danskere med anden etnisk baggrund. De må lære at stave til “trygge” i MKB. Det er altså udansk det dér!

Kvindesvømmeaktiviteterne er igangsat af kvinderne selv. De har forenet sig i kvindeforeninger eller kulturforeninger, hvor fællesskabets formål er at svømme sammen med andre kvinder. I foreningslivet har man således ret til at iværksætte kønsopdelte aktiviteter såsom svømning kun for kvinder. Endelig må man også tage i betragtning, at idrætten jo altid har været kønsopdelt. Kønsopdeling er mere reglen end undtagelsen. Sikke nogle forstyrrende fakta!

I samarbejde med DGI Østjylland er der blevet uddannet 36 nye kvindelige svømmeinstruktører og 15 kvindelige livreddere i Aarhus siden da. Mange af disse kvinder fungerer i dag i de foreninger, hvor kvindesvømningen blomstrer. Typisk de kommer her og tager vores jobs!

Det er Sport & Fritids vurdering, at deltagelse i kvindesvømning styrker kvinderne, deres netværk, deres sundhedstilstand og deres aktive deltagelse som medborgere i Aarhus. For mange piger og kvinder med minoritetsbaggrund er alternativet til disse svømmeaktiviteter, at de ikke er hverken foreningsaktive eller fysisk aktive. Jo jo. Men så kan de vel bare stå og lave mad i køkkenet derhjemme, hvis de absolut VIL undertrykkes?

Kvindesvømning er således med til at skabe lige adgang til sunde aktiviteter for alle borgere. Den særlige indsats for at understøtte kvindesvømning er et udtryk for servicedifferentiering i forhold til motion og deltagelse i fysisk aktivitet, og i sidste ende et led i sundhedspolitikkens målsætning om at målrette indsatser, der kan bidrage til at reducere den sociale ulighed i sundhed. Indsatsen kan endvidere betragtes som et bidrag til opfyldelsen af Borgmesterens 10 punkts plan i forhold til punktet om kvinders ubestridelige frihed og rettigheder, der netop omhandler empowerment af kvindeforeninger i deres arbejde med at styrke kvinder af anden etnisk herkomst. Okay, 10 punkts plan. Nu bliver det meget teknisk. Lad os lige slå fast at det handler om undertrykkelse!

Endelig er det Sport & Fritids vurdering, at debatten om kønsopdelt svømning også handler om badekultur og blufærdighed. Badekulturen i Danmark er forskellig fra mange andre lande, ligesom svømmekulturen i de etniske minoritetsforeninger er forskellig fra svømmekulturen i de veletablerede svømmeklubber. Her skal debatten om kønsopdelt svømning ses i lyset af, at der er en stigende blufærdighed i idrætten, som ikke udelukkende har noget med kulturel baggrund at gøre. Blandt forskellige grupper af motionister opstår ønsker om, at deltage i fysisk aktivitet med ligesindede. Det ser man i forhold til eksempelvis naturister, overvægtige og grupper af motionsuvante borgere. Alt sammen fordi man sammen med ligesindede finder de tryggeste rammer for udøvelse af fysisk aktivitet. Snigende islamisering af naturister. I knew it!!

Éeeeeeen, toooooo,  treeeee!! – selvfølgelig forbyder vi kønsopdelt svømning i Gellerupbadet!

11 kommentarer

 • Sumayyah

  hvorfor deler vi så ikke omklædningsrum? Og hvorfor er der overhovedet et behov for forhæng i prøverummet i HM?

  Det er så trist at man skal fratages denne mulighed blot fordi enkelte politikere skal vise at man arbejder mod “undertrykkelse af kvinder “. Og det vælger man så at gennemføre ved at smække en label på ryggen af de svømmende kvinder der siger “UNDERTRYKT!” ….

  Jeg (etnisk dansk) vælger frivilligt at komme derhen med mine døtre der elsker at være der. Mens min mand passer den lille derhjemme. Så går vi ud og spiser bagefter hele familien, mens pigerne glad fortæller deres far at de næææsten kan rygsvømme.

  Og GUD hvor er jeg undertrykt! Og liiiige på nippet til at blive radikaliseret også!

  Goddag mand økseskaft

  Efter aftenens indslag i aftenshowet med Gert Bjerregaard, var min mellemste rigtig ked af det da hun hørte at det skulle være slut prut finale med os i svømmeren. En rolig og mild pige der til sidst sagde: “Ham der er bare som … som… som TIS”

  Må jo bare danne en forening og leje os ind i Gellerupbadet så står det os frit for om vi vil bade med forhæng iført tyl og bastskørter eller bare sidde i badetøj og nyde at se vores unger udvikles og gro

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Hej Sumayyah

   Ahmen, jeg kan slet ikke klare at høre om den undertrykkelse eller måden, der bliver talt om det på. Det er som om, at det er noget, der sker på et sekund eller noget. Hvor lyder det hyggeligt med jeres svømmetradition, og selvfølgelig giver det jer som familie og jeres børn noget helt særligt. TIS! Hvor er hun sød, altså!
   Det er jo det med foreningerne, der ikke giver mening, for ja, de har vel stadig mulighed for at undertrykke kvinderne uden for badets officielle åbningstider! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Hej Esra. Jeg har lidt svært ved at sætte ord på mine tanker om dette emne. Nu prøver jeg alligevel. Det er træls for de kvinder, heriblandt dig, som er glade for tilbuddet i Gellerup. Men jeg tror godt jeg forstår den bekymring, der ligger bag byrådets beslutning. Problemet er ikke svømmehold kun for kvinder, problemet er, at der fx ikke må gå en mandlig livredder gennem lokalet. Der er et eller andet, der skurrer her.
  Det konkrete tilbud i Gellerup lige nu genererer ikke nogen. Men bekymringen går nok på, hvis en stigende andel af befolkningen ønsker dette og det dermed spreder sig til flere svømmehaller, strande, svømmeundervisning i folkeskolen. For så mener jeg, det vil være et tilbageskridt for det, vores forældre og bedsteforældre kæmpede for: Det frisindede syn på kroppen, at kroppen ikke er noget mystisk/farligt, at det ikke er noget, vi skal tænke så meget over. Det er i hvert fald sådan, jeg gerne vil opdrage mine børn. Og jeg håber, at de i deres ungdom og voksenliv vil opleve det, jeg selv har oplevet: at vi kan være sammen på tværs af kønnene, også i lidt tøj, uden problemer. Jeg er klar over, at der er grupper i samfundet, der af forskellige årsager ikke ønsker at bade i badetøj, det er helt ok. Men jeg synes ikke, det er en kommunal opgave ligefrem at støtte noget, som generationerne før os kæmpede mod. Jeg vil gerne prøve at forstå dit synspunkt. håber du vil prøve at forstå mit.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Ida. Jeg forstår udmærket din pointe. Det hele kommer meget an på, hvordan man ser på det og om man opfatter det kvindeundertrykkende, når en kvinde ønsker at bade uden, at der er adgang for mænd. Mange ser det nemlig som at kvindens frihed bliver begrænset i stedet for at se det som kvindens eget frie valg til netop at ønske at være for sig selv uden mandlige blikke. Der er mange etnisk-danske kvinder, der kommer til kvindesvømningen om lørdagen, fordi de selv har et ønske om at bade uden mænd. Jeg tror, at det der irriterer mig allermest er, at man retter øjnene mod ét bestemt sted som om, at det er det eneste sted, man har skærmet af for mænd. Der er så mange andre aktiviteter som gymnastik f.eks. i Globus rettet mod 1. generationsindvandrere (min mor f.eks.), hvor de træner kun kvinder, fordi man ved, at det er dét, der virker for den gruppe af indvandrerkvinder, hvis man vil have, at de skal dyrke motion. Man kan jo så vælge at se det som en særbehandling og udgift fra statens side, som man finder irriterende eller kvindeundertrykkende og bekæmpe den slags aktiviteter eller man kan vælge at anerkende, at denne gruppe altså findes og er en del af systemet, og hvis man vil hjælpe dem, så må man oprette hold kun for kvinder, skærme af, køre på bestemte tidspunkter osv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone Sohn

  Der er i DK (og flere andre europæiske lande) opstået en slags bevægelse for at bekæmpe, at kvinder undertrykkes i Islams navn.
  Hvorfor er det kun kvinder, der ikke vil eller må vise deres kroppe? I DK anser vi dette for at være kvindeundertrykkende, og derfor skal det ikke foregå med statens velsignelse. Så bliver man nødt til at afskaffe sådanne arrangementer, selv om det kommer til at ramme de netop de kvinder, vi gerne vi hjælpe.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone Sohn

  Der er i DK (og i en række andre europæiske lande) opstået en slags bevægelse mod at acceptere kvindeundertrykkelse. Det, at kvinder ikke må eller vil vise sig i badetøj i fx. en svømmehal, er dybt underligt for de fleste etniske danskere. Hvorfor har mændene det ikke på samme måde? For så ville det give mening. Men denne forskel er udansk, synes nok de fleste etnisk danskere. Og det ligger til Danmark at arbejde for at afskaffe sådanne forskelle mellem kønnenes muligheder.
  Afskaffelse af kønsopdelt svømning vil, som du skriver, betyde en forringelse af disse kvinders muligheder for at dyrke motion og socialt samvær med andre kvinder, de vil blive mere isolerede i hjemmet og således er integrationen sat tilbage. Det er alt sammen beklageligt, naturligvis.
  Når jeg alligevel uden tøven støtter afskaffelsen af kønsopdelt svømning, er det fordi, jeg mener det overordnede formål, nemlig at modarbejde forskelle mellem kønnenes muligheder og rettigheder, er noget nær det vigtigste emne i debatten om indvandring. DK skal aldrig aldrig nogen sinde acceptere, at kvinder bliver betragtet anderledes (ringere) end mænd. Dette er essentielt for danskere.

  – Bedste hilsener Lone Sohn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Lone. Det kommer an på, hvordan man ser på begrebet kvindeundertrykkelse. Jeg håber, at mit svar til Idas kommentar overfor kan forklare, hvad jeg mener.
   Beklager det sene svar
   Bedste hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria Sloth

  Jeg er så ked af at det ikke lykkedes os at få blokeret for Venstres langt ude forslag.
  Det er fuldstændig i strid med både normal praksis og alle vores overordnede politikker at tage denne mulighed fra Gellerups og kun Gellerups kvinder.
  Det var en skammens dag for Aarhus Byråd, da det blev besluttet.
  Der er stadig tid til at råbe Socialdemokraterne op, selvom det nok er op af bakke.
  Vh Maria Sloth, byrådsmedlem for Enhedslisten.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kan ikke være så meget andet end enig med dig Maria. Det er ikke til at fatte og virkelig langt ude. Tak for din kommentar – dejligt med din støtte. Jeg håber, at der er noget at gøre – at nogen hører os og lytter til os.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Preben Hansen

  Dejligt med et indlæg, som bygger på viden, erfaring og ønske om integration af mennesker generelt;-))) Det er tydeligvis ikke skrevet af en DF-ér;-))

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Preben

   Mange tak. Så ærgerligt at der skal være så meget modstrid i mellem fakta og hvad der foregår i praksis.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

København uden dialekt og halloween i Tivoli