Skal jeg nomineres til "bedste blog" af Børn i Byen?

Det skal du vide inden du tager til Istanbul med børn :-) En mini-guide

Vi har tidligere været i Istanbul med Munira, men det her var første gang, at vi skulle prøve byen med to børn! Munira var kun 4 måneder dengang og kunne ikke kravle eller sagt på en anden måde – hun havde ingen andre behov end at blive ammet! Rejser du for din egen skyld, så REJS med dit barn inden det kan kravle! Jeg tror ikke helt, at vi havde gennemtænkt Istanbul-delen, og faktisk gik det op for os, at den del vi mindst havde forventninger til – nemlig all-inclusive hotellet i Antalya – var STEDET for børnene og os. Man lærer meget af sine rejser – også at gå på kompromis :-). Uffe og jeg havde jo bare satset på at gå lange hyggelige ture i Istanbuls små mystiske gader. DERFOR havde vi endda hele to klapvogne med! Ja, jeg ved da heller ikke helt, hvad vi havde tænkt på. Børn vil selvfølgelig ikke sidde i en klapvogn hele dagen!

Med de to klapvogne havde vi sat os det største turist-mærkat på os og markerede os på flere meters afstand. Man skal virkelig have in mente, at Istanbul er en millionby. Du kan ikke regne med masser af plads i S-banen eller bussen, på trods af at de nærmest kommer hvert sekund! Især de metrobusser. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvor meget vi brokker os over elevatoren, der nogle gange ikke virker på Nørreport station, men forældre i Istanbul har jo ikke engang en chance for at tage offentlige transportmidler med barnevogne! Jeg mener klapvogne, for hvis du har en en stor banevogn med, ville du nok blive slagtet på stedet 😛 – Og elevatorer? Det kan du ikke bare gå ud fra, at der er! Du skal i øvrigt heller ikke vente på, at nogen giver plads – alle kæmper nærmest for livet om at komme ind, så du hvis du ikke råber højt, kommer du ikke med. Det var faktisk ret sjovt at lægge mærke til kultur-forskelle i forhold til hvad vi er vant til her, og jeg fornemmer endda  en grad af dovenskab hos tyrkerne – mange dernede gav mig ret :-). Jeg er selvfølgelig lidt generaliserende, og håber ikke at jeg træder nogen over tæerne:

– Unge mennesker står i kø til elevatorer i indkøbscentre på trods af at rulletrapperne ruller lige ved siden af.
– Folk kan beskrive en 10 minutters gåtur som en alt for lang tur, når man spørger om vej, og opfordrer én til at tage en taxa
– Folk har travlt med at komme med i bussen, så selvom du står med en klapvogn forrest i køen, springer folk bare foran dig. Jeg blev tit rasende og tror desværre at jeg blev opfattet som en snobbet kælling
– Folk er generelt helt vilde med børn, så du skal forvente at dit barn får lidt ekstra opmærksomhed og fysisk kontakt – børnene skal lige vænne sig til det, og jeg har da tit tænkt om de ikke føler sig ubetydelige, når de så kommer hjem igen og ikke får den samme opmærksomhed :-D. Munira har ikke fået en depression endnu, så jeg tror, at de klarer det fint 🙂
– Tyrkere har ikke en så diskret/privat sfære, og hvis de synes, at du har givet dit barn for lidt eller meget tøj på, kan de finde på at blande sig og rådgive dig
– De er mega-bange for bakterier. Isak fik aldrig lov til at kravle eller bare bøje knæet, så det rørte en 1/5-del af gulvet før tjeneren nærmest kastede alt i hænderne og prøvede at redde ham fra det “beskidte” gulv 😀
– De er ikke vant til, at man efterlader sit barn udenfor en café sovende i klapvognen, mens man selv sidder indenfor – hvor ond kan man lige være?? 🙂
– Vi gik igennem en park (Gülhane parki – lige imellem Sultan Ahmet st. og Sirkeci st.), som folk bare går igennem, slår sig ned – hakker lidt i fuglefrø eller spiser en is til 4 kr., og det er lidt beundringsværdigt, at folk ikke er bange for at sætte sig op ad hinanden. Jeg kan ikke helt forestille mig, at man her i Kongens Have vil gøre det samme.
– Når man spørger om vej, har alle en mening, og jeg har desværre svært ved at tro på folk. Folk er rigtig dårlige til at indrømme, at de ikke ved det.
– Det er koldt, når der ikke er 30 grader! 🙂 Har ligefrem hørt folk tale om at “det er koldt idag” :-D.

Udover vores daglige kampe om at få plads til os selv og vores klapvogne, havde vi tre skønne dage. Vi fik stoppet op ved lidt forskellige legepladser, for helt ærligt, hvilke børn gider sidde hele dagen i en klapvogn og se på smukke gader? 🙂 Alt tog tid, transport, spise mad og komme hjem, men vi skulle jo heldigvis ikke andet, så det passede os helt fint. Lige det med maden til et et-årigt barn, synes jeg, kan være lidt svært, og hvis man vil nyde stilheden nogle gange, når de sover, skal man jo lige være sikker på, at de er mætte. Det var jo det, der var det luksuriøse på hotellet i Antalya, at der var mad hele tiden.

Nu har vi været i Istanbul før, og jeg lavede dengang en hurtig mini-guide, fordi min kollega skulle til eventyr-byen i 3 dage. Det er ikke noget professionel udformet eller noget, men hun blev helt viltd glad. Jeg tog udgangspunkt i at man bor i Sultan Ahmet-området omkring den blå moske. Og jo, med et eller to børn går turen også :-).

Se min guide lige her, og jeg lover dig, at du vil blive glad – jeg har endda indsat kort og tegnet op, sådan helt lavpraktisk :-).

PS: Når du skal veksle danske kroner til tyrkiske lira, er det bedste sted med højest kurs i “Grand Bazar” (i min guide har jeg vist, hvordan du kommer derhen).

Lidt forskellige billeder fra vores Istanbul-tur taget med min Iphone:

Processed with VSCOcam with hb1 preset IMG_8793istanbul ortakøy
Det her er Ortaköy, hvor du har en fantastisk udsigt. Lige bag ved moskeen og til venstre op ad gaden kan du spise “Kumpir” (bagt kartoffel med alt-mulig-fyld) – det lyder mærkeligt, men smager virkelig godt 😀 Der er stribevis af små boder, og stedet er nemlig kendt for denne her bagte kartoffel.
Processed with VSCOcam with c1 preset
Vi gik op til Taksim ad en meget stejl bakke og var omringet af en masse spændende små butikker og overalt kan du jo købe friskpresset appelsin- og granatæblesaft.
istanbul taksim
Det er meget bedre at gå end at tage anden form for transport, selvom bakken op til Taksim var mega-stejl og sej med to klapvogne :-). Her ses Galata-tårnet tæt på!istanbul markedMasser af spændende tørrede frugter og krydderier i Grand Bazar.istanbul bro galataJeg elsker denne her bro, hvor folk bare står og fisker! Den hedder Galata-bro, og jeg synes, at det var lidt sjovt med denne kvinde, som var den eneste – ja kvinde :-D.

IMG_8728 IMG_8731IMG_8730Her er billeder af Gülhane-parken, som jeg har skrevet om. Folk slår sig lige ned en kort stund, inden de går videre. Det var så hyggeligt, og der skulle faktisk være en rigtig stor legeplads i midten af parken, men det anede vi ikke. Det er vildt med alle de her små blomster både i parker, men også langs veje. De bliver sådan helt enkeltvis sat i jorden, og om vinteren fjerner man dem igen og planter nogle andre typer, som kan klare vejret om “vinteren”. Jeg spurgte manden, der var igang med det store arbejde, om ikke det var et helvedsarbejde, men han forstod ikke rigtig mit spørgsmål :-). IMG_8735Jeg tænkte, at jeg lige måtte tage et billede af noget, der sådan er rigtig tyrkisk 🙂 Baklava i alle forklædninger 🙂

Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen ?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skal jeg nomineres til "bedste blog" af Børn i Byen?