Én vej - 2 verdener - DR-programserien vi er med i :-)

Når penge gør mig lykkelig

Er det da ikke altid, at penge gør én lykkelig? Jeg ved ikke, om min ammehjerne vil tillade mig at færdiggøre dette lidt mere hjernecellekrævende indlæg, men jeg bliver simpelthen nødt til at skrive om vores penge og lykke, efter at jeg nu har set tre afsnit af det program, vi er med i om økonomisk ulighed på DR1 (En vej – to verdener). Et program vi takkede ja til at være med i, fordi vi selv syntes, vi havde nogle vigtige tanker om livet, som vi kunne dele – om hvorfor vi flytter tilbage til barndomsbyen, hvorfor vi kun spiser kylling én gang om måneden, hvorfor jeg bruger tid på at gøre noget for lokalsamfundet med tre børn, mand og nu hus, hvorfor vi hellere vil læse en bog for vores børn frem for at give dem en iPad, hvorfor vi hellere vil cykle på arbejde end at tage bilen, hvorfor man også skal tænke på andre og gøre noget for andre, hvorfor penge ikke altid gør os lykkelige. Og udover alle disse hverdagstanker kunne vi selvfølgelig også mærke, at der var interesse for den mere private sfære i forhold til vores “blandede ægteskab” qua min tyrkiske gellerupiserede baggrund og Uffes konvertering til anden religion. Det er ligesom ikke noget vi går og skjuler og har intet imod at fremlægge en holdning til, men det var ikke dét fokus skulle være, og det vil man da heller ikke tro, når temaet handler om økonomisk ulighed.

Vi blev kategoriseret på den velhavende side af Hejredalsvej – den “usynlige mur, der skærer igennem Brabrand” (som den mystiske mandestemme gentagne gange siger det). Jo, tak for info, kære stemme, og for at fortælle, at der findes sådan en vej, og at vi åbenbart er velhavende og ejer en arkitekttegnet villa i Brabrand Bakker, og at jeg er vokset op på den anden side af vejen – i Gellerupparken – og nu vender tilbage til byen – bare på den “rige” side af vejen.

Der er uden tvivl en masse tanker og historier, der ikke kommer med i programmet, ja både fordi alverdens timer og minutters optagelser bliver klippet fra, og fordi det ikke er alt fra vores liv, vi har udleveret til kære Danmark. Ingen tvivl om at jeg gerne ville dele nogle tanker om min fortid i forhold til at være vokset op otte mennesker i en 85 kvadratmeter stor lejlighed, om at være flyttet væk og stå på egne ben og nu kommet tilbage og hvilket menneske, jeg er blevet til og drømmer om at blive. De store tanker om familieliv, karriere og vores drømme for fremtiden. Tv er bare en svær platform, for der er ikke plads til meget. Og lad mig sige det lige ud! Bare fordi man lever på blok-siden, betyder det ikke, at man lever et dårligt liv, og fordi man har penge og lever på den “rige” side, betyder det ikke, at man lever et godt liv. SÅ skarpt kan det heldigvis ikke sættes op, og programmet viser faktisk meget godt, at uanset hvilken side man bor på, så har man fælles drømme for fremtiden og for ens børn.

Hvad er det, vi er rige på? Hvad måler vi rigdom på? Hvis det kun er ud fra materielle goder, er der i hvert fald noget helt galt med vores indstilling til rigdom og lykke. Et hus kan gøre os lykkelig, flotte møbler og fin have, men hvad nytter det hele, hvis jeg aldrig har tiden til at være i huset, fordi jeg arbejder hele dagen? Eller hvis jeg ikke har helbredet til at nyde det. Eller hvis jeg ikke har familie eller venner, jeg kan byde indenfor og dele min mad med. Ja, jeg tænker faktisk meget over det her med at bo i et villakvarter. Jeg har fordomme. Og det kan skræmme mig. Jeg har fordomme om, at folk på denne side lever et travlt liv, arbejder meget og ikke ser så meget til hinanden. At de ikke kender deres nabo to huse længere nede ad vejen. At de ikke har tid til at dele. At de har for travlt og knap nok har tid til deres egen familie. At de enten arbejder for meget for at have råd til at blive i huset eller at de bare er typen, der har travlt med at prioritere materielle goder. At de oftest kun kan glædes ved tanken om at bruge tiden med deres egen lille familie. Ja, fordi der ikke er tid til andre. Og det er heldigvis “bare” nogle fordomme, jeg har, som er klar til at blive brudt.

Jeg brugte min studietid på at spare penge op og var så heldig at have en udbetaling til lejlighed, da Uffe og jeg ventede Munira, og fordi banken troede på os, selvom Uffe stadig var studerende, kunne vi flytte fra 43 kvadratmeter kollegie til en lækker ejerlejlighed. Ja, vi var så heldige, at vi tjente penge på lejligheden, og det er nok den største grund til at vi kunne købe dette fine hus. Og i stedet for at spytte alle pengene i huset, har vi sat lidt til side, så vi lige den først tid er sikre på, at vi klarer det hele, og kan bruge penge på dét, vi synes, giver os værdi nu og her – ikke i huset, som alligevel først er vores eget om 20-30 år.

Det kan faktisk skræmme mig at have penge, og jeg kan få det helt dårligt af det, for det er som om, at jo flere jeg har, jo mere skal jeg huske at tænke på også at bruge dem på andre. Jeg kan være bange for, at jeg ikke har fortjent de penge, fordi de er kommet “ud af den blå luft”. Og jo, selvfølgelig gør penge os lykkelige, det giver en form for tryghed og magt, men når det er med til at gøre os til mennesker, der kun tænker på os selv og ikke har tid til at gøre noget for andre, så synes jeg, at det kan blive skræmmende. For den form for rigdom er en tom rigdom og uden værdier og giver i sidste ende hverken én selv noget eller dem omkring én.

Jo, se lidt fik jeg da skrevet, og faktisk så har Vores Børn lavet et interview med mig, og der kommer en rigtig fin artikel om det her med, hvornår vi er rige og lykkelige (skal nok indsætte link). Og for at vende tilbage til starten, så var mit skriv nok et udtryk for at vores tanker om familie og karriere ikke fylder så meget i programmet, som vi havde håbet på, men vi har fået en masse positive reaktioner, så det virker da som et plaster på såret :-D.

Se med i morgen, når det fjerde og sidste afsnit bliver vist på DR1 kl. 20.45.

Foto: Dorota Beres, Fotografier til minde om..

Du kan følge mig på Instagram på @2verdener og min nye private profil @esra.ap.
Like min Facebook-side her.
Følg mig på Bloglovin? her, så du kan få en mail, når der er nyt på bloggen.

8 kommentarer

 • Anita Madsen

  Jeg synes at det var nogle fantastiske udsendelser som giver håb for menneskeheden og er med til at bryde med fordomme. Især i en tid hvor det virker som om alle er sig selv nærmest. Det var skønt at se at der selvfølgelig stadig er en masse mennesker som kan og vil hjælpe andre. Og at det ikke er afgørende om man bor på den ene eller anden side af vejen. Men at det helt afgørende er om man selv kan have indflydelse på sit liv. Så som at få en uddannelse, få et arbejde, kan forsørge sig selv, finde kærlighed osv. Måske løb historierne af med programmet fordi det pludselig viste sig at der var så mange gode historier? At livet derude ikke kun er sort og hvidt og at historierne jo ikke slutter bare fordi programmet gør det. Som sagt synes jeg det var et fantastisk program som gav, og stadig giver, stof til eftertanke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Anita
   Det er jeg glad for at høre. Jeg kan love dig for, at der er så mange gode historier, og jeg tror også, at de fik alt for meget materiale og havde meget svært ved at sortere i det. Hvor er jeg glad for at høre, at det har været med til at nedbryde fordomme, fedt! 😉

   Søde hilsener
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Margrethe skovgård

  Kære Esra
  Dit skriv virker lidt på mig som om du vil undskylde, at det går godt for dig og din lille familie. Det skal du ikke, men glæde dig over, at du og Uffe har mulighed for at leve et anderledes liv end ” dem på den anden side”.
  Jeg syntes ikke rigtig programserien fungerede og undrede mig over de personer, der pludselig blev introduceret i de sidste programmer. På mig virkede det, som om programmerne ikke rigtig vidste hvilken historie, der skulle fortælles og ingen af historierne blev gjort færdige. Og det har intet med jer at gøre.
  Jeg er helt med på, at penge ikke er alt. Men muligheden for uddannelse og det sikkerhedsnet, der (stadig) er i Danmark er altafgørende for, at vi alle
  får en chance. Og med masser af tryghed og kærlighed kan det
  forhåbentlig ikke gå galt. ( her tænker jeg ikke på dig og Uffe).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Margrethe

   Jeg tror bare, at det hele kommer af, at vi tænker meget over, hvordan vi har det og er taknemmelig for det, og som du siger, og som jeg giver dig helt ret i, så skal vi også bare være glade for at, vi har det så godt, og det er faktisk også dét, vi prøver på hver dag :-).
   Jeg er helt enig med dig i, at meningen med historierne ikke var så klare.

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Tak for at I delte jer hverdag med alle os andre. Jeg synes det var rigtig hyggeligt at følge dig og din familie og jeg synes programmet fik vist at alt er ikke kun godt på “den gode side” og alt er ikke kun skidt på “den dårlige side” af vejen.

  Penge er selvfølglig ikke alt, men det kan gøre en stor forskel! Penge kan ikke købe dig glæde eller er godt helbred, men hvis du har et dårligt helbred kan penge hjælpe på at gøre dig rask eller mindske dine gener og/eller smerter. Hvis du ikke har særlig mange penge ender du måske med kun at have råd til de billige alternativer som er usunde for dig osv osv. Det er jo også derfor vores politikere bruger så meget tid på at diskutere kontanthjælps loft mm.

  Efter at have set programmet kunne jeg godt tænke mig at vide hvor beviste I var om jeres fremtoning når I blev optaget. Da vi så programmet herhjemme talte vi om hvordan det var pudsigt hvordan dem på den “fattige side” virkede mindre beviste om hvordan de fremstod i programmet mht rengøring, oprydning osv. Personligt tænker jeg at jeg ville være meget bevist om at der kom et tv hold og derfor ville bruge tid på at rydde op, gøre rent osv. – ligesom man vel gør når der kommer gæster selvom man måske har haft en presset uge og ikke lige har fået støvsuget 🙂
  Men det er måske noget man glemmer, hvis der kommer et tv hold på besøg flere gange? (Her vil jeg lige understrge at jeg synes jeres hjem så meget fint ud!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Charlotte
   Du har selvfølgelig ret i, at penge betyder noget, og jeg ved da også selv, hvor frustrerende det kan være i perioder, hvor man skal spare og ikke bare kan købe, hvad man lige har lyst til eller brug for, og det kan f.eks. smitte af med det dårlige humør, og give udfordringer i ens forhold. Ville gerne skrive mere, men kan mærke, at min hjerne hele tiden går i stå lige nu – ammehjerne :-D. Vil bare sige, at jeg forstår dig, og du har selvfølgelig også ret!
   I forhold til hvor bevidst man er, så er jeg da overrasket over, at du synes, at vores hjem ser fint ud, for jeg kan love dig for, at hvis der var noget jeg var ligeglad med, så var det, hvordan huset så ud. Vi var jo i en flytteproces, og to børn og højgravid, kan du tro at jeg var ret ligeglad :-D. Grunden til at du synes, at det ser fint ud (synes nu køkkenet var forfærdelig rodet :-D) er nok, at vi ikke har så mange møbler, og at tingene ikke var helt på plads, så der var generelt ret tomt i f.eks. i stuen. Jeg er typen, der faktisk godt kan lide, at der er lidt rodet, så man kan se, at der bor børn her, og jeg har efterhånden opgivet børnenes værelse, da der ikke går et minut fra jeg har ryddet op, til det ligner noget, hvor der er sprængt en bombe :-).
   Men ellers vil jeg sige, at vi selvfølgelig tænkte over, hvad det var, vi sagde, og det er nok noget alle medvirkende gjorde, fordi man ved, at det bliver vist for så mange mennesker. Jeg gik faktisk og var syg under en del af optagelserne, og var ret træt, og det kan selvfølgelig være hårdt, når man ikke har lyst til at ligne et dødningehoved hele tiden og prøver at anstrenge sig for at virke frisk :-D. Det tog en del energi, synes jeg. I forhold til oprydning har det jo også meget at gøre med personlighed, og hvilken type man er. Luske og Bossen på den “rige side” var jo heller ikke nogen, der gik meget op i, at der var ryddet helt op :-).

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene

  Kære Esra,
  Jeg så aftenens afsnit af 2 verdener og lagde mærke til den finde babyseng, som I satte op i tilknytning til jeres seng. Du kan vel ikke oplyse, hvor den er fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Esra

   Kære Marlene
   Jo da selvfølgelig. Hvis du søger på “Babybay” eller “Bed side crib” finder du den på google. Det er mest en netvare, og jeg købte den selv via den blå avis ;-). Den er rigtig fin!

   Vh
   Esra

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Én vej - 2 verdener - DR-programserien vi er med i :-)